Ange ditt sökord

Studien visar att det är möjligt att kommunicera med fostret och att musik stimulerar utvecklingen av hjärnans språkcentrum.  Foto: Shutterstock

Studien visar att det är möjligt att kommunicera med fostret och att musik stimulerar utvecklingen av hjärnans språkcentrum. Foto: Shutterstock

Foster reagerar på musik

En spansk forskningsrapport visar att foster kan uppfatta ljud tidigt i graviditeten, redan i vecka 16. När fostren fick höra ett stycke musik rörde de på munnen och tungan som om de försökte tala eller sjunga.

Annons:

Det mänskliga hörselsystemet utvecklas inte förrän 26:e graviditetsveckan. Så lyder de tidigare forskningsrönen, men med den aktuella studien hävdar forskarna att ofödda barn reagerar på musik redan tio veckor tidigare.

Visar på lärande redan i livmodern

I studien, som utfördes av Instituto Marquès i Barcelona, deltog 100 gravida kvinnor. 

Genom att spela upp musik intravaginalt för deras foster och sedan studera tredimensionella bilder kunde forskarna se hur musiken fick fostren att reagera. Responsen blev att fostret uttryckte rörelser med hjälp av mun och tunga, precis som om de försökte säga något eller sjunga en sång. 

Det visar att det är möjligt att kommunicera med fostret och att musik stimulerar utvecklingen av hjärnans språkcentrum. Man kan därför säga att lärandet börjar redan i livmodern.

Kan utesluta dövhet

Det här är första gången som man har lyckats framkalla en särskild rörelse hos fostret. Att fostret kan lyssna och reagera på musik som spelas upp intravaginalt betyder också att man kan utesluta dövhet hos fostret.

Förutom att diagnostisera exempelvis dövhet kan resultaten från studien även användas till att utveckla ultraljudsundersökningar.

Genom den utrustning som forskarna utvecklade för den vetenskapliga studien, finns det nu också ett effektivt sätt att överföra ljud till barnet i livmodern och på så sätt kunna stimulera barnet innan födseln.

Musik av Mozart mest populärt

De musikstycken som framkallade flest reaktioner hos fostren var Mozarts ”Eine kleine Nachtmusik”. Då reagerade hela 91 procent av fostren med att röra på munnen och 73 procent genom att räcka ut tungan. Efter Mozart var Bachs partita för soloflöjt, tätt följt av Queens ”Bohemian Rhapsody”, de musikstycken som lockade till flest rörelser.

Studien har blivit publicerad i den medicinska tidskriften Ultrasound.

 
Annons:

Källor:

Dagens Nyheter, The Times, Insitut Marques

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: