Ange ditt sökord

Livsmedelsverkets råd är att man inte bör äta mer än 500 gram rött kött och charkuterier i veckan och av den mängden bör endast en mindre del vara charkuterier. Foto: Shutterstock

Livsmedelsverkets råd är att man inte bör äta mer än 500 gram rött kött och charkuterier i veckan och av den mängden bör endast en mindre del vara charkuterier. Foto: Shutterstock

Forskare: Små fördelar att avstå rött kött

Kan rött kött orsaka folksjukdomar som cancer, högt blodtryck och hjärtinfarkt? Tveksamt, säger en stor grupp av forskare som i dagarna publicerat en ny studie.

Annons:

– Det finns inte tillräckligt tydliga bevis för att säga att folk bör minska sin köttkonsumtion, säger Bradley Johnston, epidemiolog på Dalhouse universitet i Kanada och ledaren för forskningsgruppen.

Tonar ner rädslan för kött

De senaste åren har hälsoexperter uppmanat oss att minska intaget av rött kött – och även processat kött – av oro för att det kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer, till exempel tjock- och ändtarmscancer. Men den 1 oktober 2019 kom resultatet från en stor forskningsgrupp som tonar ner rädslan för kött.

– Bevis för att minskat köttätande ska göra oss friskare är litet eller minimalt. Fördelarna att avstå kött är så små att de knappt kan urskiljas. Det finns inte tillräckligt tydliga bevis för att säga att folk bör minska sin köttkonsumtion, säger Bradley Johnston.

Omfattande analyser

De nya analyserna är några av de mest omfattande som gjorts, rapporterar New York Times, och kan förändra kostråden i framtiden. Forskare inom epidemiologi och folkhälsovetenskap studerar hur faktorer i miljön, levnadsvanor och genetiska faktorer påverkar hälsan och hur sjukdomar uppstår. Kunskaperna används sedan för att skapa metoder och insatser för att förebygga sjukdomar och ohälsa.

Forskarna har systematiskt gått igenom alla tidigare större studier som har gjorts på hur rött kött inverkar på människors hälsa. De fann att bevisen i forskningen om att rött kött är dåligt för hälsan är svaga eller obefintliga. Slutsatserna från de 14 välmeriterade forskarna är alltså att vi inte behöver minska intaget av kött. Dagens kostråd om att äta max 500 gram rött kött och processat kött kvarstår men skulle kunna vila på bristfälliga bevis.

Forskningen får mothugg

De stora amerikanska organisationerna för hjärtsjukdomar och cancer har snabbt attackerat både den nya forskningen och tidskriften som publicerat rapporten.

Forskare på Harvard varnar för att slutsatserna “skadar näringsläran och undergräver folks förtroende för forskning” och organisationer försökte till och med få tidskriften att stoppa publiceringen.

Inte bara biff och entrecôter

Livsmedelsverkets råd är att man inte bör äta mer än 500 gram rött kött och charkuterier i veckan och av den mängden bör endast en mindre del vara charkuterier. Många tror att det bara är biffar och entrecôter som räknas som rött kött men som rött kött räknas också lamm, fläsk och griskött. Med processat kött menas kött som har rökts, behandlats med konserveringsmedel och nitrit – en tillsats som används för att konservera kött, hämma bakterietillväxt och göra köttet rosa. Exempel på livsmedel med nitrit är korv, bacon, kassler, rökt skinka, salami och leverpastej. 2017 åt vi svenskar i genomsnitt 59,1 kilo av gris-, nöt-, och lammkött. Det var en minskning med nästan 2 kilo jämfört med 2016.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: