Ange ditt sökord

Fler får eksem av vanligt schampo och balsam

Fler får eksem av vanligt schampo och balsam

Det är betydligt fler än man hittills trott som är allergiska mot det vanligaste parfymämnet i schampo, balsam och tvål. Över fem procent av alla som gör lapptester är allergiska mot doftämnet linalool. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Annons:

– Av alla svenskar kan jag tänka mig att det rör sig om ungefär två procent som är överkänsliga mot linalool. Det kan låta lite, men det är allvarligt eftersom linalool finns så utbrett. Ämnet finns i nästan alla parfyminnehållande hygienprodukter, diskmedel och hemrengöringsprodukter som man kan köpa i sin närmaste mataffär, och det kan vara svårt att undvika produkterna för den som är överkänslig, säger hudläkaren Johanna Bråred Christensson som skrivit avhandlingen.

Ungefär var femte svensk har någon form av kontaktallergi. Av alla olika ämnen som kan orsaka hudeksem är nickel absolut vanligast, men avhandlingen placerar oxiderat linalool som trea på listan, efter nickel och kobolt.

I studien lades oxiderat linalool till i lapptesterna för över 3000 patienter som ville veta vad som orsakat deras kontaktallergi. Mellan 5-7 procent av dem visade sig vara allergiska mot doftämnet.
– Att det är så vanligt med allergi beror sannolikt på att det finns linalool i så många produkter omkring oss. Det finns de som duschar ofta med duschkräm som innehåller linalool men som ändå aldrig utvecklar allergi, men vi vet att risken ökar ju mer man exponeras, säger Johanna Bråred Christensson.

Linalool är ett doftämne som finns naturligt i bland annat lavendel och mynta.

När linalool kommer i kontakt med syre bryts det ner, oxiderar och blir allergiframkallande. Även om producenter tillför ämnen som fördröjer denna oxideringsprocess, kan det ändå efter en tids lagring och hantering bildas allergena ämnen från linalool.

– Ett sätt att försöka minska exponering för oxiderat linalool kan vara att låta bli att köpa storpack av tvål och duschkräm, och att vara noggrann med att sätta på korken igen när man använt en flaska, säger Johanna Bråred Christensson.

Enligt lag måste fabrikanterna ange på förpackningen om hygienprodukter och kosmetika innehåller linalool. Tidigare studier har visat att oxiderat linalool skulle orsaka omkring en procent av kontaktallergierna bland eksempatienter.

Fakta om dom vanligaste kontaktallergierna

Ca 10-15 procent av alla svenskar har nickelallergi, som är den vanligaste formen av kontaktallergi. Ett annat ämne som kan finnas i oäkta smycken är kobolt, som ungefär 2-3 procent av alla i befolkningen är allergiska mot. Linalool kommer trea, efter nickel och kobolt. Uppskattningsvis är 2 procent av alla svenskar allergiska mot linalool. Det finns fler ämnen, bland annat olika parfymer och konserveringsmedel, som kan orsaka kontaktallergi

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: