Ange ditt sökord

Fisk för knopp och kropp

Fisk för knopp och kropp

Av fisk blir man klok hette det när vi var små. Sedan dess har mycket hänt, fisken hamnade i mikroskopet och i dag vet vi alla värdet av omega-3 och vitamin D. Om några år är listan på fisken förträffligheter säkert längre.

Annons:

Den som käkar fisk, framför allt feta sorter som lax och makrill löper också mindre risk att drabbas av ett rad olika sjukdomar. Om det är just fisken i sig eller det faktum att fiskätaren är sund i största allmänheten, spelar väl mindre roll om man blir just en fiskätare. Vi bad Arlaköket botanisera och tipsa om tillfällen att servera fisk – njut och inspireras!

Böcklingmacka

Ingredienser
4 port
4 skivor kavring eller annat mörkt bröd
smör
sallatsblad
citronklyftor

Böcklingröra
2 böcklingar, ca 250 g
1 liten färsk rödlök
250 g Kesella
1/2 dl finhackad dill
1 msk dijonsenap
1/2 tsk salt
1 krm peppar

Gör så här: Rensa böcklingarna till röran och skär i små bitar. Finhacka löken. Blanda lök, Kesella, dill, senap, salt och peppar i en bunke. Tillsätt böcklingen och rör till en ganska slät smet. Bred ett tunt lager smör på bröden. Lägg på sallatsblad och fördela röran på brödskivorna. Servera gärna en citronklyfta till och garnera ev med en dillvippa och skivad lök.

Enbärslax med timjankräm

Snabbmarinaden ger direkt mycket smak till laxen. Servera med den lena timjancrèmen.

Ingredienser
4 port
500 g skinn- och benfri laxfilé
pressad saft av 1 1/2 citron
14 krossade enbär
1 1/2 tsk flingsalt
2 krm peppar
smör

Timjancrème:
1 rödlök
2 dl lätt crème fraiche
2 msk hackad timjan
1/2 tsk salt
1 krm peppar
700 g mandelpotatis
1 kruka romansallad

Gör så här: Skala och finhacka löken till timjancrèmen, spara lite till servering. Blanda alla ingredienser till crèmen. Ställ i kylen. Tvätta potatisen och koka den med skalet på. Skär laxen i 1 cm tjocka skivor. Lägg dem i en form. Blanda citronsaft, enbär, salt och peppar. Häll blandningen över laxen och låt marinera ca 15 min. Vänd laxen efter halva tiden. Skiva potatisen. Lägg upp salladsblad och potatis på 4 tallrikar. Stek laxen i smör i en stekpanna ca 1 min per sida. Fördela laxen på tallrikarna. Lägg på en klick timjancrème och strö över resten av rödlöken.

Fänkålssoppa med strimlad lax

Snabblagad soppa med krämigt god konsistens.

Ingredienser
8 port
2 gula lökar
4-5 fänkålsstånd, ca 1 kg
2 msk smör
1 l vatten
2 dl vitt vin
3 hönsbuljongtärningar
1 dl crème fraiche
2 1/2 dl Kelda matlagningsgrädde
nymald svartpeppar

Till servering
ca 400 g kallrökt lax
gräslök

Gör så här: Hacka löken och skär fänkålen i grova bitar. Fräs lök och fänkål i smör i en gryta ca 5 min. Häll på vatten och vin. Rör ner buljongtärningarna. Låt soppan koka 15-20 min, tills fänkålen blivit mjuk. Om soppan kokas för länge får den en tråkig färg. Mixa soppan. Rör ner crème fraiche och grädde. Smaksätt med peppar. Servera med strimlad kallrökt lax och hackad gräslök.

Källa: Arla

Artikel publicerad i Tidskriften Doktorn nr 4 2006

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: