Ange ditt sökord

Fiberrik mat kan skydda mot bröstcancer

Fiberrik mat kan skydda mot bröstcancer

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor i Sverige. Varje år insjuknar cirka 7000 kvinnor i bröstcancer och antalet ökar för varje år. Forskare vid Lunds universitet lägger nu fram resultat som dels stödjer teorin att fiberrik kost skyddar mot bröstcancer, dels beskriver en av mekanismerna bakom skyddet.

Annons:

Emily Sonestedt heter författaren till flera studier, bland annat en som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Carcinogenesis. 544 kvinnor som ingick i studien och som inte tidigare haft cancer, fick senare bröstcancer. De jämfördes med de kvinnor som inte fått cancer.

– Jämförelsen visar att de kvinnor som åt mest fiberrikt bröd hade 25 procents lägre risk för bröstcancer än de som åt minst fiberrikt bröd. Att äta mycket frukt, bär och grönsaker minskade också risken, förklarar Emily Sonestedt.
Hon och hennes kollegor har dessutom studerat lignaner, en sorts ämnen som förekommer mycket i fiberrik mat och som i tarmen omvandlas till så kallad enterolakton. Detta liknar till sin struktur det kvinnliga könshormonet östrogen, som är känt för att kunna öka risken för bröstcancer. Malmöforskarna tror att enterolakton har sin positiva verkan genom att det ”konkurrerar ut” östrogenet i förhållande till eventuella tumörer, så att östrogenet inte längre kan hjälpa tumörerna att växa.

I en annan studie ser man att kvinnor med en hög halt av enterolakton i blodet hade en minskad risk för bröstcancer. En hög halt av enterolakton var kopplat till en fiberrik kost. Rökning och övervikt var däremot kopplat till en lägre halt av enterolakton, även hos kvinnor som åt en fiberrik kost.

– När det gäller rökarna, så kan det bero på att deras enterolakton går åt till att bekämpa rökningens skadliga effekter i cellerna. När det gäller de överviktiga, så finns det tecken som tyder på att personer med övervikt har en annan tarmflora än normalviktiga. Därför har de kanske svårt att bilda enterolakton, säger Emily Sonestedt.

Att äta mycket fiberrikt bröd, frukt, bär, grönsaker och nötter har redan i många andra studier visat sig vara bra för hälsan. Malmöforskarnas arbeten ger ytterligare en pusselbit till bilden, genom att visa hur sådan kost också minskar risken för bröstcancer.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: