Ange ditt sökord

Endast 110 diabetsfall konstaterades i den grupp som överviktsopererats jämfört med 392 fall i den grupp som inte genomgått operation. Foto: Shutterstock

Endast 110 diabetsfall konstaterades i den grupp som överviktsopererats jämfört med 392 fall i den grupp som inte genomgått operation. Foto: Shutterstock

Fetmakirurgi minskade risken för diabetes

Traditionell vård och livsstilsförändringar är mindre effektiva jämfört med fetmakirurgiska ingrepp när man vill förhindra diabetes hos patienter med fetma.

Annons:

Fetmakirurgi minskade den långsiktiga risken att insjukna i diabetes med 80 procent. Det visar en ny studie som Lars Sjöström vid Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet tagit fram.

Extremt hög riskreduktion

När man jämförde en grupp som genomgått fetmakirurgi med en grupp som fått traditionell vård fann man att endast 110 diabetsfall kunde konstateras i den första gruppen medan det i den andra fann så många som 392 fall av diabetes.

Enligt Lars Sjöström visar det här resultatet en ”extremt hög riskreduktion”, det vill säga man minskar riskerna för diabetes rejält. Man såg ingen skillnad mellan kvinnor och män och inte heller kunde man se att graden av övervikt vid början av studien på något vis påverkade insjuknandet i diabetes hos de två olika grupperna.

Swedish Obese Subjects (SOS)

Studien, som innefattade 1 648 personer som genomgått överviktsoperation och 1 771 som fått traditionell vård bygger på data från en stor undersökning, Swedish Obese Subjects (SOS).

Förutom det resultat man nu har sett och kan koppla till diabetes finns det även i studien resultat som visar att fetmakirurgi kan ha gynnsam effekt även på cancer och kardiovaskulär sjukdom och även förbättra den hälsorelaterade livskvaliteten generellt.

Mer läsning:

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: