Ange ditt sökord

Varje år föds cirka tusen svenska barn med hjärtfel. Foto: Shutterstock

Varje år föds cirka tusen svenska barn med hjärtfel. Foto: Shutterstock

Februari har av Hjärt-Lungfonden utsetts till Alla barnhjärtans månad

Varje månad skickas 2-3 nyfödda hem från BB med ett allvarligt hjärtfel. Hjärt- Lungfonden har utsett februari till Alla barnhjärtans månad för att uppmärksamma alla dessa "hjärtebarn".

Annons:

Extra fokus ligger på Alla hjärtans dag den 14 februari, men under alla månadens dagar uppmärksammar Hjärt-Lungfonden barn med hjärtfel och samlar in pengar till forskning som kan hjälpa dem till ett bättre och längre liv.

– Vi vill synliggöra de hjärtsjuka barnen och därför inleder vi Alla barnhjärtans månad med en symbolhandling för att skapa uppmärksamhet kring barn och hjärtsjukdom, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Så stödjer man kampanjen:
– Sätt in en gåva på Hjärt-Lungfondens pg 90 91 92-7, skriv ”barnhjärtan”
– Starta en egen insamling eller skänk via hemsidan
– Ring in din gåva på telefon 0200-89 19 00
– Sms:a HJÄRTA till 72 900, så går 50 kronor till forskningen
– Köp ett speciellt framtaget hjärteband, en pin eller en reflex för 30 kronor på utvalda försäljningsställen.

Cirka tusen barn varje år föds med hjärtfel

Varje år föds cirka tusen svenska barn med hjärtfel. Många hjärtebarn opereras redan när de är nyfödda, då hjärtat inte är mycket större än en valnöt. I dag överlever drygt 95 procent, jämfört med endast 60 procent på 1960-talet.

– Forskning kan leda till att fler barn som föds med hjärtfel räddas till livet och förbättra livskvaliteten för de som växer upp med ett medfött hjärtfel, säger Staffan Josephson.

Hjärt-Lungfondens övergripande mål är att inget barn ska behöva leva med ett oupptäckt hjärtfel.

– Vårt mål är att inget barn ska behöva leva med ett oupptäckt hjärtfel. En viktig utmaning för forskningen är därför att kunna identifiera barn med hjärtsjukdom så tidigt som möjligt, helst redan under graviditeten, så att behandling kan sättas in omedelbart vid födseln, säger Staffan Josephson, generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden.

Identifiera hjärtsjukdom tidigt

En viktig utmaning för forskningen är att kunna identifiera barn med hjärtsjukdom redan under graviditeten, för att kunna sätta in behandling omedelbart vid födseln. Forskarna arbetar också ständigt för att hitta bättre behandlingsmetoder.

– Barnhjärtvården står inför stora utmaningar. I dag räcker barnhjärtläkarnas tid inte till för att både behandla de sjuka barnen och forska fram nya behandlingsmetoder. Det krävs både fler barnhjärtläkare och mer tid för forskning, säger Bo Lundell, överläkare och specialist i barnkardiologi vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

Fakta om barn och hjärtsjukdom

Hjärt-Lungfonden har utsett februari till Alla barnhjärtans månad. Då står barn med hjärtfel i fokus och fonden samlar in pengar till forskning som kan hjälpa dem till ett bättre och längre liv.

• Olika typer av hjärtfel. Medfödda hjärtfel kan till exempel vara hål mellan hjärtats kamrar eller förmak, stopp i blodflödet för att hjärtklaffar saknas eller är förträngda, eller att lungpulsådern eller kroppspulsådern sitter på fel plats.
• Hjärtat stort som en valnöt. Många hjärtebarn opereras redan när de är nyfödda och hjärtat är då inte mycket större än en valnöt.
• Tusen om året. Varje år föds 1 000 barn i Sverige med hjärtfel. Det motsvarar en av hundra nyfödda.
• Allt fler överlever. På 1960-talet var överlevnaden cirka 60 procent. I dag överlever mer än 95 procent.
• Varför en del barn föds med hjärtfel och andra inte är fortfarande en gåta för forskarna.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: