Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Fallskador går att förebygga genom träning

Forskning visar att genom specifik och målinriktad träning kan man minska risken för att ramla och skada sig.

Annons:

Michail Tonkonogi, professor i idrottsfysiologi vi Högskolan Dalarna, är en av författarna till en bok som grundar sig i 40 års forskning om effektiv träning för att förebygga fall och fallskador. I den senaste forskningen på detta område har Michail studerat ett judoinspirerat träningsprogram som tagits fram för att förebygga fallskador.

– När vi har studerat personer som har fått träning i den judoinspirerade falltekniken har vi sett slående resultat. Deltagarna har fått ökad fallkompetens, blivit starkare och fått bättre balans. Nu har vi samlat kunskapen om detta i en bok för att den ska komma till nytta för fler personer i samhället, säger Michail Tonkonogi, professor i idrottsfysiologi vid Högskolan Dalarna.

Marina Arkkukangas och Michail Tonkonogi har skrivit boken ”Fall, fallrisk och fallprevention”, en bok som kan användas som läromedel och täcker såväl teoretiska som praktiska aspekter på de specifika fallrisker som följer med åldrandet. Dessutom presenteras praktiska träningsprogram och övningar inriktade på att förebygga fall och fallskador. Kunskapen kan även vara intressant för äldre personer som vill stärka sin hälsa och sitt välbefinnande samt minska risken för en fallolycka.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: