Ange ditt sökord

Facebook ökade arbetsminnet hos den aktuella gruppen. Foto: Tomislav Konestabo / Shutterstock.com

Facebook ökade arbetsminnet hos den aktuella gruppen. Foto: Tomislav Konestabo / Shutterstock.com

Facebook kan förbättra arbetsminnet

Facebook kan hjälpa till att förbättra arbetsminnet hos äldre.

Annons:

Det visar en studie som som forskare vid University of Arizona i USA har gjort.

Uppdateringar en gång om dagen

Forskarna lät en grupp pensionärer mellan 69 och 91 år använda Facebook och göra uppdateringar minst en gång om dagen i åtta veckor. 

Man hade även två kontrollgrupper där den ena fick göra liknande uppdateringar via en dagbokssajt uta interaktiva inslag och den andra inte använde internet alls.

Förbättrat arbetsminne 

För den grupp som gjorde dagliga Facebookuppdateringar kunde forskarna se att arbetsminnet förbättrades med hela 25 procent. 

Hos kontrollgruppen såg man däremot ingen skillnad i arbetsminnet alls under den period som studien pågick. Forskarna tror att anledningen till att Facebook påverkar arbetsminnet är sajtens sociala karaktär och att det konstanta flödet av information hjälpte till att förbättra arbetsminnet.

Arbetetsminnet

Arbetsminnet sitter i frontalloben (pannloben) av hjärnan och krävs för att vi ska kunna utföra många mentala aktiviteter, så kallad kognitiv funktion. Systematisk träning kan hjälpa dig att förbättra ditt arbetsminne. 

Vi använder arbetsminnet till att exempelvis komma ihåg instruktioner, hålla information i hjärnan under en kort tid, lölsa problem och för att koncentrera oss. Vid stroke, skador mot skallen, ADHD eller andra kliniska tillstånd kan det uppstå svårigheter med arbetsminnet. 

  • Har jag problem med arbetsminnet?
  • Jag har svårt att koncentrera mig
  • Jag har svårt att koncentrera mig på det jag läser
  • Jag glömmer snabbt vad jag ska göra
  • Jag har svårt att komma ihåg siffror och instruktioner 

 Det här kan vara tecken på att du har problem med ditt arbetsminne, något som inte är helt omöjligt att träna upp genom olika övningar (som du kan läsa om i vår blogg) eller datorprogram. Är du orolig så ska du prata med din vårdmottagning! 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: