Ange ditt sökord

Riktlinjerna behövs för att vården ska kunna ta bättre hand om de kvinnor som varje månad är sängliggande i flera dagar på grund av smärta.   Foto: Shutterstock

Riktlinjerna behövs för att vården ska kunna ta bättre hand om de kvinnor som varje månad är sängliggande i flera dagar på grund av smärta. Foto: Shutterstock

Första riktlinjerna för endometrios

För drygt ett år sedan tog Socialstyrelsen för första gången fram riktlinjer för den smärtsamma kvinnosjukdomen endometrios. En viktig sak som riktlinjerna tar upp är att man inte ska normalisera menssmärta.

Annons:

Endometrios innebär att livmoderslemhinnan börjar växa utanför livmoderhålan, vilket orsakar svåra smärtor. Ungefär var tionde kvinna i fertil ålder beräknas ha endometrios.

Inte normalt med svåra menssmärtor

Matts Olovsson, professor i obstetrik och gynekologi vid Uppsala universitet och prioriteringsordförande i riktlinjearbetet på Socialstyrelsen, är mycket nöjd med att man äntligen har skapat riktlinjer för endometrios. Riktlinjerna ger rekommendationer till framförallt beslutsfattare om vård vid endometrios och omfattar allt ifrån insatser vid tidiga symtom, diagnostik och olika behandlingar till smärtlindring och uppföljning. Han menar att det är något som behövs för att vården ska kunna ta bättre hand om de kvinnor som varje månad är sängliggande i flera dagar på grund av smärta.

Något som många unga kvinnor med mensvärk får höra är att det är normalt att ha ont i samband med mensen och de vaggas därmed in i tron att deras upplevelse är helt naturlig. Det finns många faror med det, menar Matts Olovsson, bland annat så kan det resultera i svårt lidande och sjukskrivningar.

Viktig med tidig upptäckt och behandling

Hälften av de kvinnor som har endometrios får smärtor och många får nedsatt fertilitet. Sjukdomen är delvis ärftlig och att få diagnos kan ta flera år. Det vill riktlinjerna ändra på, därför är tidig upptäckt och behandling en viktig del.

Som vården ser ut i dag är det inte helt ovanligt att patienterna ”kastas runt”, som Matts Olovsson utrycker det. Förhoppningen med riktlinjerna är att göra vården mer jämlik och att omhändertagandet blir bättre. Ett förslag är att det byggs upp multiprofessionella team kring de patienter som utgör de allra svåraste fallen.

När sjukdomen får mer uppmärksamhet kommer också vården, och fler kvinnor som har svåra smärtor, att inse att det kan vara endometrios, säger Matts Olovsson.

Så behandlas endometrios

Som behandling används först och främst hormonella och smärtstillande läkemedel, tillsammans med fysioterapi och andra icke-farmakologiska metoder. Allt går ut på att göra kvinnan mensfri, att stänga ner äggstockarna och få bort blödningarna.

Även kirurgi kan bli aktuellt vid djup endometrios då livmoderslemhinnan växt så att den påverkar tarmar och urinvägar till exempel, och hormoner inte hjälper.

Bättre underlag för sjukskrivning

Samtidigt med riktlinjerna presenterade Socialstyrelsen även ett försäkringsmedicinskt beslutsstöd som ska ge bättre underlag vid sjukskrivning, så att kvinnor som tvingas sjukskriva sig får rätt ersättning från Försäkringskassan.

Annons:

Källor:

Dagens medicin

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: