Ange ditt sökord

För mycket sött och för lite grönt

För mycket sött och för lite grönt

Barn äter alldeles för mycket godis, läsk, glass, snacks och bakverk. Nästan en fjärdedel av kalorierna kommer från dessa livsmedel. Samma livsmedel bidrar med en stor andel mättat fett och socker. Detta visar en unik kostundersökning på 4-, 8- och 11- åringar från Sverige.

Annons:

– I huvuddrag kan vi konstatera att intaget av mättat fett, socker och salt var för stort medan intaget av kostfibrer var för litet, säger Heléne Enghardt Barbieri, nutritionist och ansvarig för undersökningen.

För lite frukt och grönt

Barnen åt i genomsnitt hälften så mycket frukt och grönsaker som rekommenderas. Endast tio procent nådde upp till rekommendationen på 400 gram per dag. Barn skulle alltså behöva äta dubbelt så mycket frukt och grönsaker, framförallt för att få i sig mer fibrer och få en mer välbalanserad kost.

Läsk och godis

Barnen drack i genomsnitt cirka två deciliter saft och läsk per dag och åt 1,5 hekto godis i veckan. Vart tionde barn drack mer än fyra deciliter saft och läsk per dag och åt mer än tre hekto godis i veckan. Sedan studien genomfördes har vi haft en intensiv sockerdebatt i Sverige. Men den har i första hand handlat om socker som finns i till exempel yoghurt och flingor.

– Socker i dessa livsmedel är naturligtvis inte heller bra, säger Livsmedelverkets generaldirektör Inger Andersson, men faktum kvarstår att den stora boven är godis, läsk, glass och bakverk. En halvering av konsumtionen skulle förbättra barnens kost avsevärt.

– Undersökningen styrker ytterligare behovet av kraftfulla insatser i samhället för att främja bra matvanor hos barn och för att stoppa övervikt och fetma.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: