Ange ditt sökord

I takt med att vegetationen ökar blir fästingarna mer aktiva. Foto: Shutterstock

I takt med att vegetationen ökar blir fästingarna mer aktiva. Foto: Shutterstock

Fästingarna har redan vaknat

En mild vinter är ur fästingarnas perspektiv bra och snart kan du räkna med att fästingaktiviteten kommer att öka.

Annons:

Det säger jourhavande biolog på Naturhistoriska museet, Didrik Vanhoenacker, till TT.

Väntar på sitt byte

Än så länge är risken relativt liten att du får ett fästingbett. Fästingarna är betydligt mer aktiva under själva fästingsäsongen vilken beräknas vara mellan maj och augusti. Didrik Vanhoenacker säger att fästingarna är mindre aktiva nu och istället sitter och väntar på sitt byte i den rika vegetationen.

Det är i takt med att vegetationen ökar som fästingarna blir mer aktiva och det är lättare för fästingarna att angripa nya byten.

Fästingrapporter under vintern

Den milda vintern har gjort att Naturhistoriska museet under nästan hela vintern har fått in rapporter om fästingar från allmänheten.

Att våren och värmen kommer tidigt är även det positivt för fästingarna.

Vaccination mot TBE

Ett enda fästingbett kan ge dig TBE, fästingöverförd hjärninflammation. Idag finns ingen medicin som botar TBE, men vaccin skyddar.

Grundvaccination består av 3 doser. Vanligtvis får man två doser med 1–3 månaders mellan­rum. Tredje dosen tas 5–12 månader efter dos 2, beroende på TBE-vaccin. För att behålla ditt skydd måste du ta en fjärde dos tre år efter tredje dosen och därefter en påfyllnadsdos vart femte år.1 Personer som är 60 år eller äldre rekommenderas påfyllnadsdos vart 3:e år.

Fråga: Tänker du vaccinera dig mot TBE? Svara gärna här!

Källa: Fästing.nu

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: