Ange ditt sökord

Inbrotten har minskat markant under coronapandemin, men främst i länder med stora restriktioner. Foto: Shutterstock

Inbrotten har minskat markant under coronapandemin, men främst i länder med stora restriktioner. Foto: Shutterstock

Färre brott under coronapandemin

Till följd av att människor världen över tvingats att stanna hemma på grund av pandemin har antalet inbrott, rån och mord minskat radikalt.

Annons:

När människor världen över tvingades stanna hemma på grund av coronapandemin minskade antalet inbrott, rån och mord. Minst nedgång i brottslighet såg man i Malmö och Stockholm.

Restriktioner som införts världen över för att stoppa covid-19 har lett till en dramatisk minskning av brottsligheten i storstäder, visar en ny studie. Sverige och Malmö sticker dock ut med minst nedgången bland de länder som jämförts.

Man har samlat data från 23 olika länder där 27 städer ingår. Muzafarpur i Indien, Seoul i Korea och storstäder på de nord- och sydamerikanska kontinenterna som San Fransisco, Mexico City och Lima är exempel på städer som undersökts.

Studerat sex brottstyper

Forskarna har studerat utvecklingen av sex olika brottstyper: misshandel, stöld, inbrott, rån, bilstölder och mord, före och efter pandemin. Det har sammanlagt skett en minskning med 37 procent för alla brottstyper i stadsmiljö.

Man kunde se att minskningen är kopplad till hur starka restriktioner som införts. Städer med skarpa nedstängningar har haft stora minskningar av brottslighet, medan Sverige som haft mildare restriktioner, har den minsta nedgången av de länder som ingår i studien. I Malmö är den bara två procent och Stockholm 13 procent.

– Att nedstängning påverkar brottsligheten är väntat, och med denna studie finner vi starka belägg för att rutinaktiviteter, till exempel att folk jobbar hemifrån i stället för att åka till jobbet, påverkar brottsligheten, säger Manne Gerell, krimonolog vid Malmö universitet och en av de som lett arbetet med den svenska delen av studien.

Finns det anledning att överväga restriktioner som en metod för att förebygga brott?

– Även om vi kan se att restriktioner har påverkat brottsligheten i positiv riktning så är det knappast värt att stänga ner hela samhället för att förebygga brott.

Däremot ger studien ett bra underlag till polis och rättsliga myndigheter, enligt Manne Gerell. Genom att kunna förutse krisers effekter på brottsligheten blir det möjligt att anpassa sig när förutsättningarna plötsligt förändras.

– Om polisen kan förutsäga att gatuvåldet kommer att minska under en pågående samhällskris så kan de planera för att lägga resurser på andra typer av brott. Det möjliggör ett mer proaktivt brottsförebyggande arbete.

Så mycket minskade brottsligheten

Lima var den stad som uppvisade störst minskning av brottsligheten medan nedgången var minst i Malmö:

Lima, Peru: – 78 procent
Barcelona, Spanien: – 76 procent
Brisbane, Australien: – 43 procent
Mexico City, Mexiko: – 38 procent
Tel Aviv, Israel: – 28 procent
Amsterdam, Nederländerna: – 23 procent
Helsingfors, Finland: – 20 procent
Stockholm, Sverige: – 13 procent
Malmö, Sverige: – 2 procent

Total minskning för de 27 städer som ingick i studien: – 37 procent

Annons:

Källor:

Malmö universitet

nature.com

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: