Ange ditt sökord

En förkylning kommer smygande, ofta med nästäppa.  Foto: Shutterstock

En förkylning kommer smygande, ofta med nästäppa. Foto: Shutterstock

Ibland förekommer feber vid förkylning.  Foto: Shutterstock

Ibland förekommer feber vid förkylning. Foto: Shutterstock

Experten: ”Det är svårt att undvika förkylningar”

Hösten är här och med hösten drabbas många också av förkylningar. Med flera olika förkylningsvirus och många människor i omlopp är det inte helt lätt att undvika förkylningar men det finns några goda råd på vägen.

Annons:

Så här säger Christina Simonsson, verksamhetschef och barnsjuksköterska på Knodd.se:

– Vi blir faktiskt mer förkylda när hösten kommer och många upplever just att förkylningar dyker upp så fort förskolor och skolor har börjat. Det finns så klart förkylningar även under sommaren, men många familjer kommer hem från semestrar och har där träffat människor med andra virus som kroppen inte är immun mot, säger Christina Simonsson.

Därför smittar små barn varandra

Med flera olika förkylningsvirus och många människor i omlopp är det inte helt lätt att undvika förkylningar men det finns några goda råd på vägen som Christina Simonsson, verksamhetschef på Knodd och barnsjuksköterska delar med sig av. 

Det finns ca 200 förkylningsvirus som kan ge symtom. Vuxna har redan haft många förkylningsvirus och då blivit immuna. Vuxna får i snitt 2–3 förkylningar/år.

– Små barn, som inte har hunnit bygga upp ett effektivt immunförsvar insjuknar ofta i flera virusinfektioner, när förskolan börjat. De smittar varandra i gruppen och tar hem smittan till sina syskon och föräldrar, som sprider smittan vidare.

Så undviker du och dina barn förkylning 

Värst blir det då barnen börjar tillbringa mer tid inomhus, där sprids infektioner lättare, och därför ökar antalet luftvägsinfektioner på vintern. Det är dock normalt att barn under sina fyra första levnadsår har 6–8 luftvägsinfektioner per år, en del barn upp till 10–12 gånger. Varje infektion läker i genomsnitt ut på en-två veckor, vilket betyder att genomsnittsbarnet är sjukt cirka 2–3 månader om året. 

– Förkylningsvirus är svårt att hålla sig undan från. Det skulle kräva att du isolerar dig någonstans. Bäst är att lära barnen att tvätta händerna ofta med tvål och vatten och nysa i armvecket. Detta gäller även dig som vuxen. Daglig utomhusvistelse minskar också spridningen. Att undvika träffa folk som redan är förkylda är också ett bra tips. Virus kan överleva upp till 6–7 timmar utanför kroppen, på olika ytor såsom handtag, leksaker, gosedjur, så det är näst intill omöjligt att klara sig undan.

Hur fort man blir frisk är individuellt förklara Christina Simonsson. Kroppen behöver vila för att återhämta sig, så om man upplever att barnet eller man själv är mer trött så finns det en naturlig förklaring till detta. 

Lindra förkylningar hemma

Att dricka ordentligt är också bra, slemmet blir mindre segt och lättare att hosta upp. Ge gärna också en klunk vatten före sänggåendet. Höjd huvudända. Nästäppa och hosta blir alltid värre när man ligger ner, oavsett ålder, vilket beror på ökad slemhinnesvullnad.

Det finns många läkemedel som kan förbättra välbefinnandet, såsom paracetamol, nässpray, koksaltspray till spädbarn, men de tar inte bort ett virus. 

– Det är även skillnad på förkylning och influensa. En förkylning kommer smygande, ofta med nästäppa/rinnande näsa, halsont, hosta och ibland feber. Den kan hålla på i veckor. Influensan kommer plötsligt, från en dag till en annan, många blir helt utslagna. Den ger frossa, hög feber, huvudvärk, ofta muskelvärk, och varar i några dagar upp till en vecka. Det är ju också ett virus och kan följas av vanliga förkylningssymtom. 

Hur länge ska barnen stanna hemma vid förkylning?

Det är bra att inte vara för snabb med att låta barnet gå tillbaka till förskolan eller skolan efter en förkylning konstaterar Christina Simonsson.

– Ibland är barnet piggt på morgonen och förmiddag men orkar inte med en hel dag i gruppverksamhet, där tempot oftast är ett annat. Sunt förnuft helt enkelt, ställ frågan till dig själv: “skulle jag vilja att mitt barn träffade någon, med de här symtomen som mitt barn har”. Hur reagerar dina kollegor om du kommer förkyld, hängig och febrig till arbetet? “Skulle du vilja träffa den personen”? Om nej, låt ditt barn stanna hemma ytterligare någon dag, detta gäller även dig som vuxen. Nyfödda och pensionärer kan bli rejält dåliga av vanliga förkylningsvirus så informera om symtomen innan ni träffas. Man kan kanske träffas ute i en park istället för inomhus?

Så långt når en nysning

Christina Simonsson har några avslutande råd när det kommer till att förebygga risken för förkylning och det handlar om något så enkelt som tvål och vatten.

– Tvätta händerna med tvål och vatten när du kommer hem. Egna studier har gjorts på några förskolor i Stockholm och att tvätta händerna innan barnen går från förskolan samt tvätta händerna direkt när man kommer till förskolan, minskade antal infektioner med ca 60%, (inkluderat svinkoppor, ögoninflammationer och springmask). Byt strumpor på barnen när de kommer hem från förskola och skola och lär äldre syskon att hosta och nysa i armveck. En nysning kan faktiskt nå så långt som 3–5 meter i diameter. Välj om möjligt en rökfri miljö då rök retar luftvägarna. Välj gärna aktiviteter med föräldra- och barngrupper, där ni kan träffas utomhus och var uppmärksam på platser där det är mycket folk, framförallt när det finns nyfödda och små spädbarn med. Smitta trivs bra i till exempel kollektivtrafiken så en god handhygien eller till och med handskar är bra att tänka på.

Då bör du kontakta vården

Spädbarn som är förkylda och får andningsbesvär resulterar ofta i att de inte orkar andas och äta samtidigt. Immunförsvaret arbetar för fullt och det innebär också att framförallt barn men även vuxna kan få feber.

Hög feber hos spädbarn ökar vätskebehovet och om barnet inte orkar äta så är det en stark indikation på att uppsöka fysisk vård. 

Vid något av nedan symtom bör du kontakta vården: 

• Uppfödningssvårigheter (äldre barn klarar sig med enbart flytande föda några dagar)
• Begynnande allmänpåverkan
• Smärttillstånd (kan vara öroninflammation)
• Andningsbesvär
• Sväljningssvårigheter
• Sparsam eller upphävd urinproduktion

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Feberkramp hos barn – orsak, symtom och behandling
26 februari, 2020 Barn & Graviditet

Feberkramp hos barn – orsak, symtom och behandling

När kroppstemperaturen stiger snabbt kan små barn, upp ...

Kort och koncentrerat – Vad betyder ADHD?
22 januari, 2020 Barn & Graviditet

Kort och koncentrerat – Vad betyder ADHD?

ADHD står för Attention Deficit/Hyperactivity Disorder....

Vanligaste orsakerna till att småbarnsföräldrar söker digital hjälp
19 december, 2019 Barn & Graviditet

Vanligaste orsakerna till att småbarnsföräldrar söker digital hjälp

Baserat på drygt 5000 samtal och 10000 användare har de...

Annons:
Ägget väljer spermier
15 juni, 2020 Barn & Graviditet

Ägget väljer spermier

För att locka till sig spermier avger kvinnors äggcelle...

Forskare: Nyexaminerade sjuksköterskor bör arbeta i par
28 april, 2020 Barn & Graviditet

Forskare: Nyexaminerade sjuksköterskor bör arbeta i par

Nyexaminerade sjuksköterskor bör arbeta i par för att b...

Coronaviruset: Lista över riskgrupper vid covid-19 – tillhör jag en riskgrupp?
21 april, 2020 Barn & Graviditet

Coronaviruset: Lista över riskgrupper vid covid-19 – tillhör jag en riskgrupp?

Ta del av listan över vilka personer som bedöms löpa st...

Så mycket kaffe är säkert att dricka om du är gravid
17 april, 2020 Barn & Graviditet

Så mycket kaffe är säkert att dricka om du är gravid

Tidigare i vår gick Livsmedelsverket ut med att man nu ...

Mobbning ger konsekvenser längre fram i livet
16 april, 2020 Barn & Graviditet

Mobbning ger konsekvenser längre fram i livet

Att mobbning skulle vara en del av uppväxten är en före...

Annons:
Coronavirus covid-19: Så pratar du med ditt barn om coronaviruset
25 mars, 2020 Barn & Graviditet

Coronavirus covid-19: Så pratar du med ditt barn om coronaviruset

Coronavirus covid-19, smittspridning, dödsfall, pandemi...

Första definitiva beviset: D-vitamin kan skydda mot influensa och förkylning

Första definitiva beviset: D-vitamin kan skydda mot influensa och förkylning

D-vitamin tillskrivs redan en rad positiva egenskaper f...

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Hej och välkommen till DOKTORN.com

Vi kan nu stolt presentera flera nyheter på sajten. Vi vet att du kommer att känna igen DOKTORN samtidigt som nyheterna ger dig ännu fler möjligheter. Vill du läsa mer om vad nyheterna innebär gör du det på doktorn.com/faq

Enkät om antibiotikaanvändning

Hur ser du på antibiotika? Svara på 6 snabba frågor – tar 1 minut!

Till enkäten