Ange ditt sökord

EU godkänner barnvaccin mot superbakterie

EU godkänner barnvaccin mot superbakterie

Ett nytt vaccin mot pneumokocker, Prevenar 13, har godkänts av Europeiska kommissionen. Vaccinet ger barn skydd mot pneumokockinfektioner som annars kan vara livshotande. Prevenar 13 täcker även de vanligaste antibiotikaresistenta varianterna, däribland den multiresistenta bakterien 19A.

Annons:

Prevenar 13 är en vidareutveckling av Prevenar, som ingår i det svenska barnvaccinationsprogrammet. Det nya vaccinet ger skydd mot ytterligare varianter av bakterien (1, 3, 5, 6A, 7F och 19A). Superbakterien 19 A förknippas med särskilt svårbehandlade pneumokockinfektioner. Dessa bakterier har blivit resistenta mot en eller flera typer av vanlig antibiotika.

— Vi som jobbar inom barnsjukvården känner oss väldigt glada över att vi får ett vaccin med bredare täckning som är bättre anpassat till förhållanden i Sverige och Europa. Det är en klar förbättring, säger Percy Nilsson Wimar, överläkare på barnkliniken på Universitetssjukhuset MAS i Malmö.

— I Skåne har vi ett större problem med resistenta pneumokocker än i resten av landet. Vi hoppas att vaccinationen ska minska resistensproblematiken.

Multiresistenta bakterien 19A

Allt fler typer av bakterier blir resistenta mot olika former av antibiotika. Ökad användning samt felaktig användningen av antibiotika är en av orsakerna till bakteriernas förmåga att motstå medicinerna. I Stockholms läns landsting, som var det första landstinget som valde att införa pneumokockvaccination för barn, har antalet fall av penicillinresistent pneumokockinfektion minskat dramatiskt. (1)

En av de bakterier som har börjat utveckla resistens mot antibiotika är pneumokockbakterien 19A. Den är förknippad med särskilt svårbehandlade infektioner. I Europa har den antibiotikaresistenta serotypen 19A nu blivit en vanlig orsak till invasiv pneumokocksjukdom.

Enkelt att byta eller komplettera

Prevenar (PCV7) skyddar mot sju varianter av pneumokocker (4, 6B, 9V, 14, 18C, 19F och 23F9), vilket täcker 74 procent av de pneumokockstammar som cirkulerar bland svenska barn under två år. (2)

I Sverige ges Prevenar från och med den 1 januari 2009 som en del av barnvaccinationsprogrammet. Vaccination görs vid 3, 5 och 12 månaders ålder.

Barn som har fått en eller flera doser Prevenar kan avsluta vaccinationen med Prevenar 13.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: