Ange ditt sökord

Enkla frågor visar vem som riskerar höftfraktur

Enkla frågor visar vem som riskerar höftfraktur

Var fjärde kvinna bryter höften någon gång i sitt liv trots att många höftfrakturer skulle kunna förebyggas. Fyra enkla frågor kan hjälpa primärvården att avgöra vilka äldre kvinnor som är i riskzonen. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

Annons:

Uppemot 18 000 svenskar opereras för höftfraktur varje år. De allra flesta är äldre kvinnor.

– Höftfrakturer ger rörelsehinder, värk och ökat hjälpbehov och dessutom höga samhällskostnader. Det är viktigt att identifiera de kvinnor som löper större risk för fraktur så att vi kan sätta in förebyggande åtgärder, säger Daniel Albertsson distriktsläkare och ansvarig för avhandlingen som vid Sahlgrenska Akademin, avdelningen för samhällsmedicin vid Göteborgs Universitet.

I en av avhandlingens studier fick 1 248 kvinnor över 70 år svara på en enkät om sin frakturrisk. De två följande åren kontrollerades vilka kvinnor som drabbats av höftfraktur. Resultaten visar att fyra enkla frågor om hög ålder, låg vikt, tidigare frakturer och svårigheter att resa sig kan användas för att bedöma risken att drabbas av en höftfraktur.

– Vi kunde se att strax över 80 procent av de kvinnor som bryter sin höft har minst två av de fyra riskfaktorerna. Några enkla frågor skulle alltså kunna hjälpa vårdpersonalen på vårdcentralen att upptäcka vilka kvinnor som ligger i riskzonen för höftfraktur innan de bryter höften, säger Daniel Albertsson. Avhandlingen visar också att kvinnor i riskzonen kunde förbättra sin rörelseförmåga, genom enkel träning i hemmet eller i grupp. Fallrisker i kvinnornas hem åtgärdades. Kvinnor med tidigare fraktur och låg bentäthet mätt i hälen fick tillskott av D-vitamin och kalcium, vilket verkade förbättra även deras rörelseförmåga.

– Antalet fallolyckor minskade och rörelseförmågan förbättrades hos de kvinnor i testgruppen som hade hög risk för höftfraktur. Bara två höftfrakturer inträffade mot elva i den dubbelt så stora kontrollgruppen, säger Daniel Albertsson.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: