Ange ditt sökord

Efter en promenad på lunchen känner du dig mer avslappnad och kan hantera stress bättre under resten av dagen, visar ny forskning. Foto: Shutterstock

Efter en promenad på lunchen känner du dig mer avslappnad och kan hantera stress bättre under resten av dagen, visar ny forskning. Foto: Shutterstock

En lunchpromenad gör dagen bättre

En halvtimmes promenad på lunchen är inte bara frisk luft och motion, det är också allt som behövs för att få en bättre jobbdag.

Annons:

 

Det visar en ny studie från University och Birmingham, där man har studerat vilken effekt det har på humöret att ta en promenad på lunchen. Vilket tempo testpersonerna höll spelade ingen roll, deras välmående ökade oavsett. Detta skriver Metro i sin tidningsupplaga.

Produktiviteten tros öka

Om de positiva effekterna även smittar av sig på produktiviteten vet forskarna inte, eftersom inga sådana mätningar gjordes. Man förväntar sig dock att så är fallet. Professor Cecilie Thogersen-Ntoumani på University of Birmingham säger att det finns starka forskningsbevis på att positiva känslor och entusiasm på jobbet ger avtryck i produktiviteten. Således är det mycket troligt att de som tar en promenad på lunchrasten också jobbar mer effektivt resten av arbetsdagen.

Kände sig mer avslappande

Personerna som deltog i studien utrustades med en specialutformad app som de fick installerad i sina telefoner. Två gånger om dagen fick deltagarna besvara frågor via appen om hur de mådde. Resultatet gick inte att misstolka – svaren var klart mer positiva de dagar som deltagarna hade varit ute och gått en stund på lunchen. Då uppgav testpersonerna att de kände sig mer avslappnade och bättre på att hantera stress jämfört med de dagar då de inte var ute och gick. Därmed har forskarna kunnat konstatera att en kort promenad för med sig flera goda hälsoeffekter.  

Fakta om studien

  • 56 frivilliga deltagare, merparten var medelålders kvinnor. Endas 4 stycken var män, vilket forskarna förklarar med att män inte lika lätt motiveras av promenad som motion.
  • Deltagarna var ur form, men hade generellt bra hälsa både fysiskt och psykiskt.
  • Deltagarna gick en lunchpromenad på 30 minuter tre gånger i veckan. Testet pågick i tio veckor.
 
Annons:

Källor:

Metro.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: