Ange ditt sökord

Ekologiskt smakar bättre

Ekologiskt smakar bättre

Alltfler väljer ekologiska alternativ, inte minst i Sverige. Antalet KRAV-märkta artiklar ökar stadigt och är i dag uppe i ett par tusen. Vad innebär egentligen ekologisk odling och vad är det vi får – eller kanske slipper, för de där extra kronorna?

Annons:

Produktionen av ekologiska livsmedel är fri från kemiska bekämpningsmedel, det visar studier som bland andra Livsmedelsverket deltagit i. Trots det visar studierna att ekologiska livsmedel inte innehåller mer naturliga gifter som mögelgifter i spannmål eller solanin i potatis. Forskning visar däremot inte på entydiga skillnader i vitamin- och mineralhalt hos växter odlade på de två sätten.

Livsmedelsverket anser fortfarande att det behövs fler undersökningar för att se skillnaderna mellan produkter som odlats konventionellt och ekologiskt. Livsmedelskvalitet är både en fråga om mätbara egenskaper och om konsumentens personliga åsikter. Många konsumenter är intresserade av om odlingsmetoden påverkar utseende, smak och konsistens hos grönsaken eller frukten. Det finns undersökningar som resulterat i bättre smakbetyg för ekologiskt odlade produkter.

Ekologiskt på svenska

Ekologiskt lantbruk ska drivas med stor hänsyn till miljö, djur och människor. Kännetecknande är förbudet att använda kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Djuren ska ha möjlighet att leva så naturligt det går. Metoderna som används i ekologisk produktion ska förebygga växt- och djursjukdomar och lantbruket ska anpassas till lokala förutsättningar. I Sverige odlas 20 procent av åkerarealen ekologiskt och många kor föds upp med ekologiska metoder. Det finns också grisar, får och värphöns i det ekologiska lantbruket.

KRAV-märkt

KRAV-märket etablerades 1985 och i dag finns flera tusen KRAV-godkända produkter på den svenska marknaden. KRAV är en ekonomisk förening med egna regler för ekologisk produktion. Reglerna uppfyller EUs förordning om ekologisk produktion, men har kompletterats och i vissa fall gjorts hårdare för att passa svenska förhållanden. Flera tusen lantbrukare samt ett tusental företag och butiker kontrolleras i dag av KRAV. Antalet KRAV-godkända artiklar är några tusen.

Unikt för ekologiskt

  • Konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel ersätts med andra åtgärder. Hjälpmedel som såpvatten och kalk betraktas som naturliga och kan användas utan restriktioner.
  • Djurfodret som serveras är i huvudsak ekologiskt producerat på den egna gården.
  • Läkemedel för djur, till exempel antibiotika, används restriktivt. Om ett djur behöver läkemedel förlängs karenstiden innan djuret slaktas.
  • Djuren vistas i möjligaste mån utomhus och får utlopp för sitt naturliga beteende.
  • Genetiskt modifierade organismer (GMO) får inte användas vid ekologisk produktion.
  • Bestrålning är inte tillåten.
  • Ett fåtal tillsatser och så kallade processhjälpmedel kan användas reglerat.

Artikel publicerad i Tidskriften Doktorn nr 1 2006

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: