Ange ditt sökord

Effektiv biologisk berikning med B-vitamin

Effektiv biologisk berikning med B-vitamin

Färsk forskning vid Livsmedelsvetenskap på Chalmers visar att vissa jäststammar kan öka halten av B-vitaminet folat (folsyra) i bröd med upp till fem gånger jämfört med kommersiell jäst.Resultaten är viktiga mot bakgrund av svenska Livsmedelsverkets beslut att inte införa berikning av livsmedel utan istället främja konsumtionen av livsmedel som naturligt har höga halter av folat.

Annons:

Att få i sig tillräckliga mängder via födan är dock svårt och därför är det viktigt att utveckla nya sätt att öka intaget. Jäst tillverkar folat, vilket skulle kunna utnyttjas i högre grad än idag.

Det är väl känt att ett högt intag av folat före och under de första veckorna av graviditet minskar risken för neuralrörsdefekter som till exempel ryggmärgsbråck. Ett högt intag har också i flertalet studier visat sig bidra till att motverka hjärt-kärlsjukdom och Alzheimers sjukdom.

I en studie på Chalmers har Sofia Hjortmo undersökt om och hur jäst kan användas för att öka det naturliga folatinnehållet i fermenterade (jästa) livsmedel, så kallad biologisk berikning. Ett viktigt livsmedel är bröd.

I de 52 jäststammar som undersöktes visade sig nivåerna av folat variera kraftigt, vilket visar på möjligheter att öka halten i bröd genom att välja “rätt” jäststam vid bakning. Det visade sig också att faktorer som tillväxthastighet och om jästen odlas fram i en näringsrik eller näringsfattig miljö spelar roll för hur höga halterna av folat blir i jästen.

– Vi fann att halten av folat i vitt bröd kunde bli fem gånger högre med rätt jäststam och rätt odlingsförhållanden, säger Sofia Hjortmo.

Ett annat livsmedel som studerades i mindre skala var majs-baserad tanzanisk välling som berikats på samma sätt.

– Här har vi inte kommit lika långt, men det är väldigt intressant globalt sett och här behövs definitivt mer forskning, säger Sofia Hjortmo.

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: