Ange ditt sökord

Hjälpbehovet är enormt och ditt bidrag kan göra skillnad. Foto: Gary Yim

Hjälpbehovet är enormt och ditt bidrag kan göra skillnad. Foto: Gary Yim

Din hjälp behövs – katastrofläge på Filippinerna

En av de värsta tyfonerna någonsin har drabbat Filippinerna och hjälpbehovet för miljontals mäniskor är enormt.

Annons:

Officiella siffror talar om minst 10 000 omkomna men man befarar att den siffran kommer att stiga rejält. 

Rent vatten

De överlevande har ett stort behov av bland annat rent vatten. Förorenat vatten för med sig många sjukdomar och för människor, såväl friska som undernärda och sjuka, kan förorenat vatten vara direkt dödligt.

Just nu finns ett akut behov av:

  • Rent vatten
  • Mediciner
  • Mat
  • Filtar
  • Presenningar och tält 

Och mycket mer självklart, men det akuta behovet är det viktigaste när det handlar om att ta hand om de drabbade. Det är viktigt att nå fram med hjälpinsatser så snart som det bara är möjligt, något som har visat sig svårt eftersom de redan dåliga vägarna på Filippinerna nu är ännu sämre och att många delar av landet saknar el.

Första insatserna

Läkare utan gränser har ett team på plats med bland annat medicinsk personal, logisitker och psykologer som kommer att arbeta för att hjälpa de drabbade. Samtidigt skickar man 200 ton medicinska förnödenheter som man hoppas kommer att anlända de närmsta dagarna. 

I lasten finns medicinsk utrustning för behandling av sårade, vaccin mot stelkramp och tält samt hygienartiklar. Problemet med att ta sig till de drabbade kvarstår och ger också en svåröverskådlig bild av hjälpbehovet. Den senaste informationen från exempelvis Röda korset konstaterar att många områden i Filippinerna fortfarande är avskurna och ännu inte fått kontakt med omvärlden. Det står ändå klart, skriver man på sin hemsida, att tyfonen Haiyan har orsakat en megakatastrof och de humanitära konsekvenserna är enorma, särskilt i kustområdena i Leyte men även i norra delarna av Cebu, Iloilo och Palawan.

Din insats gör skillnad

Det bästa stöd du hemma i Sverige kan ge är ekonomiskt. Många av organisationerna har i första hand en så kallad “akut gåva” eller “katastroffond” som betyder att de pengar som kommer in används omgående till de hjälpinsatser som behövs.

Du väljer själv vilken organsation du vill ge ditt bidrag till men tvivla aldrig på att ditt bidrag faktiskt gör skillnad. 

Hjälporganisationer

Vi på Doktorn.com ger kontinuerligt bidrag till Unicef (klicka här) men du kan även skänka till Läkare utan gränser (klicka här) samt Rädda barnen (klicka här). Självklart är det inget som hindrar att du skänker till flera, många bäckar små kan skapa bättre förutsättningar i ett katastrofläge som det på Filippinerna just nu.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: