Ange ditt sökord

Nu blir det lättare att resa tack vare det digitala covidbeviset. Foto: Shutterstock

Nu blir det lättare att resa tack vare det digitala covidbeviset. Foto: Shutterstock

Covidbevis för att resa enklare

Den 1 juli 2021 öppnar tjänsten Covidbevis.se. Där kan du enkelt och kostnadsfritt hämta ett bevis på att du är vaccinerad mot covid-19.

Annons:

Framåt blir det enklare att resa inom EU. Med ett kostnadsfritt covidbevis kan du visa att du är vaccinerad mot covid-19.
– Ett covidbevis underlättar för resor i Europa. Du kan visa att du blivit vaccinerad mot covid-19 och uppfyller kraven som gäller i landet du reser till, säger Annemieke Ålenius, avdelningschef på E-hälsomyndigheten.
Vaccinationsbeviset består av en QR-kod som innehåller nödvändig information och som snabbt kan läsas av och verifieras. Däremot har du som reser eget ansvar för att kontrollera vilka regler som gäller i landet du reser till. Reglerna om du behöver en eller två doser vaccin i ditt covidbevis kan skilja sig åt mellan olika länder. Det är landet som du ska besöka som beslutar vilka krav som gäller där.

Få covidbeviset

För att få ett covidbevis på genomförd vaccination så behöver du:
1. Vaccinera dig. Inom sju dagar rapporteras vaccinationen in till Nationella vaccinationsregistret.
2. Logga in med e-legitimation på www.covidbevis.se
3. Hämta, skriv ut eller spara ditt vaccinationsbevis. När du har hämtat beviset skickas det även automatiskt till din digitala brevlåda, om du har en.
4. Redo att användas. Kom ihåg att undersöka vilka regler som gäller för ditt resmål.

Tre olika bevis

EU:s digitala covidbevis är ett dokument – digitalt eller på papper – som visar att du har fått vaccin mot covid-19, att du har testat negativt eller har tillfrisknat från covid-19. Från mitten av juli går det också att få bevis på negativt test, om företaget där du testat dig är ansluten till tjänsten Covidbevis.se. Senast den 12 augusti 2021 går det också att få bevis om tillfrisknande.

Saknar du e-legitimation?

Du som saknar e-legitimation ska kunna få ett covidbevis på vaccination genom att skriva ut en blankett som du sedan fyller i och postar till E-hälsomyndigheten. Kontakta E-hälsomyndigheten för detta.

Saknar du digital brevlåda?

När du hämtat covidbevis på www.covidbevis.se, så skickas beviset också automatiskt till din digitala brevlåda. Klicka här om du vill veta hur du skaffar en digital brevlåda.

Information på olika språk

Tjänsten www.covidbevis.se finns på svenska och engelska. Klicka här och få information om covidbevis på en rad olika språk.
UD:s app resklar gör det enklare att hålla koll på vad som gäller på ditt resmål.

Klicka här för att få svar på fler frågor om Covidbevis.

Annons:

Källor:

E-hälsomyndigheten

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: