Ange ditt sökord

Hemarbete kan skapa flexibilitet och mindre stress, om man skapar bra rutiner. Att det även är positivt för miljön blir en bonus.

Hemarbete kan skapa flexibilitet och mindre stress, om man skapar bra rutiner. Att det även är positivt för miljön blir en bonus.

Covid-19 har öppnat upp för hemarbete – bra för miljön

Under covid-19-pandemin har hundratusentals européer upptäckt hemmakontor och digitala möten som arbetsmetod. Detta kommer med stor sannolikhet att påverka sättet vi arbetar på även efter pandemin, vilket är positivt för miljön.

Annons:

Jon Messenger, en av Internationella arbetsorganisationens (ILO) specialister har genomfört flertalet studier om distansarbete. Han har i många år sagt att hemmakontor är framtiden. Jon Messenger menar att det kan ha varit positivt att hemmajobb infördes så drastiskt till följd av pandemin. Det går inte att bortse från hur bra det fungerar säger han.

Ett av de största problemet som hemmakontor står inför, när distansarbete är möjligt, är ofta ledare, menar Jon Messenger. Företag och organisationer måste helt enkelt ändra sin ledarstruktur. Istället för att fokusera på närvaro behöver ledare ersätta det med en tydlig målbild. Ledare behöver ge anställda tillit, men även förberedelse så att alla har de digitala verktyg som krävs för att kunna arbeta hemifrån.

Fördelen med hemmakontor är flexibiliteten. Vanligtvis brukar folk jobba längre när de har hemmakontor då de exempelvis inte behöver lägga ner tid på transport. Det är dock viktigt att man själv skapar rutiner och balans mellan jobb och privatliv. Det är bra med en egen jobbhörna och man måste vara disciplinerad. Rutiner när datorn öppnas och när man stänger ner och låter oöppnade mejl ligga kvar till nästa dag, är oerhört viktigt.

I framtiden kommer flera arbeta i hemmet eller i närheten, kanske vid gemensamma arbetsstationer, förutser Jon Messenger. Idealet för att säkra team-känslan är att införa hemmakontor två till tre dagar i veckan. Detta kommer leda till reducerade klimatutsläpp och minskad stress som många upplever på väg till och från arbetet.

 

 

Annons:

Källor:

FN

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: