Ange ditt sökord

Risken att drabbas av hjärtinfarkt verkar öka till följd av covid-19 infektion. Foto: Shutterstock

Risken att drabbas av hjärtinfarkt verkar öka till följd av covid-19 infektion. Foto: Shutterstock

Covid-19 ökade risken för hjärtinfarkt och ischemisk stroke

Resultaten av den största publicerade studien som tittar på covid-19 och kardiovaskulära sjukdomar bland svenskar, visade att risken för hjärtinfarkt och ischemisk stroke ökade tre- till sjufaldigt den första veckan och trefaldigt den andra veckan efter insjuknandet i covid-19.

Annons:

Studien har med hjälp av data från nationella register undersökt om covid-19 är en riskfaktor för hjärtinfarkt och ischemisk stroke. Man har tagit med alla konstaterade covid-19 fall i Sverige mellan 1 februari och 14 september 2020, vilket innefattade 86.742 personer. Kontrollgruppen bestod av 348.481 individer.

Studien är genomförd dels med en självkontrollerad fallserie och med en matchad kohortstudie. Båda metoderna visade att risken för hjärtinfarkt och ischemisk stroke ökade tre- till sjufaldigt den första veckan och trefaldigt den andra veckan efter insjuknande i covid-19. Man såg även att samsjuklighet ökade risken för hjärtinfarkt och ischemisk stroke.

Sammantaget visar studien att covid-19 är en oberoende riskfaktor för hjärtinfarkt och stroke och att de långsiktiga effekterna av sjukdomen kan vara en utmaning för framtiden.
Studien är en av de största hittills publicerade studier som undersöker risken för kardiovaskulära komplikationer efter covid-19 och omfattar hela svenska befolkningen.

Annons:

Källor:

Läkartidningen

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: