Ange ditt sökord

Virusutbrottet startade i Wuhan, Kina.  Foto: Shutterstock

Virusutbrottet startade i Wuhan, Kina. Foto: Shutterstock

Coronaviruset: Första fallen kartlagda

I takt med att det nya coronaviruset sprider sig gör även kunskapen kring viruset det. Nu har en sammanställning gjorts av de första 41 patienterna med coronavirus som lades in på sjukhus i Wuhan, Kina.

Annons:

Det är kinesiska forskare som har åstadkommit denna snabba kartläggning av fall fram till den 2 januari.

Första fallen undersökta

Så många som 4 500 personer har smittats av det nya coronaviruset och över 100 personer har hittills avlidit (28 januari). Forskare runt om i världen studerar viruset och försöker finna svar på de frågor som finns.

Nu kan alltså kinesiska forskare svara på några av dessa efter att ha undersökt de första fallen av utbrottet i Wuhan.

Förvånande lungröntgen

De typiska symtomen för coronavirus är främst luftvägssymtom, men också bland annat ont i halsen och feber. Symtom som skulle kunna förväxlas med en vanlig influensa. 27 personer hade kommit i kontakt med mat från den matmarknad som misstänks vara centrum för smittspridningen.

Samtliga 41 undersökta personer drabbades av lunginflammation och det var när lungorna röntgades som läkarna började misstänka ett nytt virus. Misstanken kunde senare bekräftas efter samarbete mellan olika forskare i Kina.

De drabbade hade tidigare sjukdom

Av de undersökta patienterna var det 13 stycken som hade hälsobekymmer sedan tidigare. De besvär som patienterna var drabbade av var diabetes, hjärtsjukdom eller högt blodtryck. Det finns inget vaccin eller annan behandling mot viruset, men läkarna har ändå försökt med en antiviral behandling som annars används vid HIV. Av de 13 personer som hade hälsoproblem var det 6 stycken som avled.

Alla dödsorsaker framgår inte tydligt i kartläggningen, men det kan konstateras att bland annat hjärtinfarkt och njursvikt hör dit. De 41 första fallen bestod till en majoritet av män där medelåldern var 49 år.

Symtom på coronavirus

  • Hosta
  • Feber
  • Smärta i kroppen
  • Luftvägssymtom
  • Halsont

Risken för att smittan sprids bland befolkningen i Sverige är mycket liten, enligt Folkhälsomyntigheten, men vid misstanke ska alltid sjukvården kontaktas.

Annons:

Källor:

Folkhälsomyndigheten, SR, SVT, SLL

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: