Ange ditt sökord

Coronarapporten vecka 17: Indikation på fortsatt ökning

Coronarapporten vecka 17: Indikation på fortsatt ökning

Coronarapporten kan nu sammanfatta en månads data på hur smittan av covid-19 sprider sig i landet och vilka regionala skillnader som finns. Rapporten visar även hur datan skiljer sig från de som upplever att de har haft covid-19 och de som har konstaterad smitta.

Annons:

Coronarapporten är ett initiativ från Doktorn.com som var tidigt ute med att samla in data från landets invånare när det kommer till det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19. Syftet har varit att samla in så mycket data som möjligt från medborgarna och på så vis få en indikation bland annat på hur covid-19 sprider sig, vilka som drabbas och vilka symtom som är vanligast. Genom att kontinuerligt fortsätta att hjälpa till att fylla i coronarapporten ökar vi kunskapen om coronavirusets spridning – fyll i enkäten här. Om du har fyllt i tidigare men blivit sjuk sedan dess kan du fylla i enkäten igen. 

Tidigare Coronarapporter: Vecka 14 (klicka här) Vecka 15 (klicka här) Vecka 16 (klicka här)

Relativt jämn fördelning – men indikation på fortsatt ökning

Om man filtrerar ner statistiken till enbart de som är eller har varit sjuka i covid-19 visar Coronarapporten att det har varit en relativt jämn fördelning över de fyra veckorna. Man kan se en topp bland de äldre vecka 16 och teorin är att dessa smittades under vecka 15. 

Samtidigt visar jämförelsen mellan veckorna att fler uppger att de har fått symtom senaste veckan vilket kan vara en indikation på att antalet fall ökar igen. 

Rökare har haft svårare symtom

Vid en jämförelse kan man se att symtomen stämmer väl överens mellan de olika grupperna i rapporten förutom på en punkt. De som har konstaterat covid-19 uppger i större utsträckning att de har drabbas av hög feber.

Riksgrupper och då framförallt rökare med konstaterad covid-19 uppger att de har haft svårare symtom vilket stämmer med de rapporter som kommer från myndigheter och vården. Covid-19 drabbar i stor utsträckning lungorna. 

Skiljer sig inte åt mellan regionerna

Data från rapporten visar att de med konstaterad covid-19 har samma spridning regionalt jämfört med de som uppger att de utifrån symtom har haft covid-19. Det tyder på att siffrorna från Coronarapporten uppvisar en statistisk trygghet i jämförelse med andra data som cirkulerar. 

I enighet med Folkhälsomyndighetens nu uppdaterade modell visar även Coronarapporten att var fjärde Stockholmare kan vara smittad med covid-19, motsvarande siffra i Västra Götalandsregionen och Skåne är 16 procent.  

Feber kommer och går

Bland symtom de tillfrågande har uppgivit finns bland annat konstiga känslor i huden, torrhet på läppar och i mun, svalg och strupe samt feber som kommer och går plötsligt.

Enligt den senaste sammanställningen är det nu också fler som uppger att de behövt ligga på sjukhus.

“Fick ej ta avsked”

I kommentarsfälten till rapporten har det inkommit flera hjärtskärande kommentarer, bland annat “fick ej ta avsked”, en problematik som blir allt mer uppenbar i det komplexa vårdläge man nu befinner sig. Andra kommentarer är att “människor bryr sig verkligen inte om detta, att “folk hostar och nyser på jobbet och i kollektivtrafiken” och att “vi anhöriga blir inte testade fast våra föräldrar är smittade. Ingen vill veta antalet smittade”. 

Samtidigt är stödet för samhällsinformation fortsatt högt även om det är något lägre hos personer som har eller har haft covid-19.  

Så förebygger du smittspridning

Det handlar främst om allmänt förebyggande åtgärder, som vid vanliga förkylningar.

  • Undvika att röra vid ansiktet.
  • Undvika nära kontakt med sjuka människor.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten.
  • Hosta och nys i armvecket eller i en näsduk.
  • Stanna hemma när du är sjuk.

Följ myndigheternas råd, särskilt om du är över 70 år eller tillhör en riskgrupp.

Vill du få coronarapporten till din e-post en gång i veckan – anmäl dig här.

Annons:

Coronarapporten April 2020 Notering: Datan ska tolkas med försiktighet eftersom det inte är slumpmässigt utvalda personer som fått svara samt att de har fått utgå från sin egen åsikt om de tror att de haft coronasmitta eller ej.

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: