Ange ditt sökord

Självtestet består av en bomullspinne, ett förslutbart provrör, ett vadderat kuvert och instruktioner för hur du ska gå tillväga.  Foto: Shutterstock

Självtestet består av en bomullspinne, ett förslutbart provrör, ett vadderat kuvert och instruktioner för hur du ska gå tillväga. Foto: Shutterstock

Cellprov som självtest

Till cellprovtagning kallas alla kvinnor i åldern 23 till 70, men alla dyker inte upp. I Skåne skickar man nu ut självtest direkt hem i brevlådan till de kvinnor som inte kommit på cellprovtagning på minst sju år.

Annons:

Självtestet fungerar ungefär som ett klamydiaprov, som ju finns som självtest sedan tidigare. Cellprovtagning gör man för att förebygga livmoderhalscancer.

Självtest lika bra som hos barnmorskan

Cellprov som självtest innebär att man får testa sig för HPV-viruset hemma och sedan posta testet för en analys. Det du får hem är en bomullspinne, ett förslutbart provrör, ett vadderat kuvert och instruktioner för hur du ska gå tillväga. Om testet efter analys visar att du bär på HPV-viruset bokas du in för att göra en noggrannare undersökning, en så kallad cytologisk cellprovtagning.

Självtestet är precis lika bra som det man gör hos barnmorskan, det försäkrar Gunilla Bodelsson, verksamhetschef för klinisk genetik och patologi på Region Skåne.

Skickas till mellan 12 000 och 20 000 kvinnor

I Skåne är det ungefär var femte kvinna som aldrig dyker upp på de regelbundna provtagningskontrollerna. Bland de som inte kommit på minst sju år är det nu mellan 12 000 och 20 000 kvinnor som kan förvänta sig få ett självtest inom kort. 

Satsningen innebär en kostnad på 1,5 miljon kronor, men Gunilla Bodelsson tror att den summan kommer bli lönsam i längden. Exempelvis frigörs arbetstid för barnmorskorna som då kan lägga den tiden på andra patientbesök. 

Initiativet med självtest är dock inte någon ny företeelse, Västra Götaland har också erbjudit det. Där har man sett att självtesten inte ger så mycket vid första utskicket, men att det blir bättre. 

Annons:

Källor:

Sveriges radio

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: