Ange ditt sökord

Brutit lårbenshalsen – vad händer sen?

Brutit lårbenshalsen – vad händer sen?

18 000 gånger varje år sker ett lårbensbrott i Sverige. Det allra enklaste fall kan skapa stor skada. Ofta är det en äldre person med skört skelett, dålig balans och nedsatt syn som drabbas. Tre av fyra är kvinnor. Men vad händer när olyckan har varit framme?

Annons:

Lårbenshalsen kan gå av på lite olika sätt. Framförallt är det två ställen i höften som kan gå av vid ett fall, själva lårbenshalsen eller det övre lårbenet där musklerna fäster.

Hur märker man att lårbenshalsen är av?

Är lårbenshalsen av så gör det ont, väldigt ont när man försöker röra sig det allra minsta. Smärtan kan kännas i låret eller i ljumsken. Ibland kan benet vara vridet utåt och se kortare ut. Det är viktigt att söka vård direkt på en akutmottagning.

Det händer på sjukhuset

·         Röntgenundersökning – För att se om lårbenet har gått av görs en röntgenundersökning på akutmottagningen. Är frakturen svår att se kan röntgen göras om efter någon dag.

·         Operation – Alla patienter med lårbensbrott ska opereras, helst inom 24 timmar, för att minska risken för blodpropp, lungpåverkan, förvirring och trycksår. Operationen tar cirka en halv till en timme och ryggbedövning används oftast. För att ytterligare minska risken för blodpropp ges blodförtunnande medel i förebyggande syfte både före och flera dagar efter operationen.

·         Olika tekniker – Beroende på hur allvarlig frakturen är används olika operationstekniker. En lättare fraktur läggs benen tillrätta och sätts ihop med två parallella skruvar. Är frakturen allvarligare och lårbenshalsen felställd så byts den trasiga leden ut och en konstgjord höftled sätts in.

·         Läkning – Läkningen kan ta tid. De flesta med fraktur på övre lårbenet blir återställda inom tre till sex månader. Ett brott på lårbenshalsen kan däremot ta upp till ett år att läka.

·         Träning – För att undvika blodpropp är det väsentligt att snabbt komma i rörelse. Redan dagen efter operation börjar träningen att börja gå igen med olika hjälpmedel till exempel gåbord, kryckor eller rollator. Innan man skrivs ut från sjukhuset får man även träna att gå i trappor

Hemma igen – träning och mer träning

Väl hemma igen behövs mycket träning och sjukgymnastik för att bli bättre och för att få igång rörligheten. De hjälpmedel som behövs, till exempel kryckor eller rollator, får man låna hem från sjukhuset.

För att se hur man klarar sig i hemmet tar en arbetsterapeut eller sjukgymnast från vårdcentralen kontakt för att se om man behöver hemhjälp. De patienter som inte klarar sig hemma själva erbjuds rehabilitering på ett annat sjukhus under ett kort tag.

Källa: 1177, Vårdguiden

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: