Ange ditt sökord

Brus hjälper barn att koncentrera sig?

Brus hjälper barn att koncentrera sig?

Brus som bakgrundsljud hjälper barn med ADHD att koncentrera sig, det visar ny forskning vid Stockholms universitet. Forskarna har i en studie, som snart publiceras i den vetenskapliga tidskriften Psychological Review och som ligger till grund för en ny avhandling, visat att koncentrationen och minnet för dessa barn förbättras när de lyssnar på auditivt brus under inlärningen.

Annons:

– Upptäckten är förvånande då forskning tidigare har visat att barn med ADHD lätt störs i distraherande miljöer, säger Göran Söderlund, doktorand vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet, och som tillsammansmed docent Sverker Sikström, barnens hälsa
Lunds universitet, ligger bakom upptäckten.

En jämförelsegrupp med barn utan ADHD-diagnos presterade dock bättre under tystnad. Forskarna förklarar skillnaden i hur brus påverkar minnet med hur signalsubstansen dopamin styr hjärnans aktivitet. Barn med ADHD har en låg grad av dopamin. Brusljud verkar stimulerande så att hjärnan får precis lagom stimulans för att den ska fungera bra. Barn utan ADHD har dock betydligt mer dopamin och en högre hjärnaktivitet. För dessa barn kan brus till och med vara skadligt eftersom hjärnan störs av för mycket ovidkommande stimulans, vilket gör att koncentrationen och minnet försämras.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.