Ange ditt sökord

Studie visar att blodtrycksmedicin inte verkar öka riskerna vid covid-19. Foto: Shutterstock

Studie visar att blodtrycksmedicin inte verkar öka riskerna vid covid-19. Foto: Shutterstock

Blodtrycksmedicin ger inte ökad risk att dö i covid-19

Farhågorna att användningen av en den vanliga läkemedelsgruppen RAS-blockerare kan underlätta infektion med det nya coronaviruset, påverka svårighetsgraden av covid-19 och försämra prognosen, tillbakavisas nu av den registerbaserad studien från Karolinska institutet.

Annons:

Man har tidigare varit osäker kring om RAS-blockerare som är vanliga vid behandling av högt blodtryck, hjärtsvikt, diabetes, njursjukdom och ischemisk hjärtsjukdom skulle kunna öka riskerna vid covid-19. En studie med närmare 1,4 miljoner svenskar har inte visat någon ökad risk för sjukhusvistelse eller dödsfall i covid-19, vid användning av dessa läkemedel.

Det nya coronaviruset sars-cov-2 fäster vid målcellerna genom att specifika proteiner på virusets yta binder till den så kallade ACE2-receptorn på mänskliga celler. Eftersom RAS-blockerare ökar nivåerna av ACE2 har det funnits en viss oro kring användningen av dessa läkemedel under covid-19-pandemin.

Något minskad risk

Av totalt 1 387 746 patienter fick majoriteten RAS-blockerare. 0,51 procent av patienterna blev under uppföljningen inlagda på sjukhus eller dog av covid-19. Efter justering för 45 olika variabler var användningen av RAS-blockerare förknippad med en något minskad risk för sjukhusvistelse eller dödsfall i covid-19.

– Våra resultat visar att det inte är troligt att RAS-blockerare har negativa effekter hos patienter med covid-19, säger studiens försteförfattare Gianluigi Savarese, docent i kardiologi vid institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet och specialistläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Annons:

Källor:

Karolinska Institutet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: