Ange ditt sökord

Blivande föräldrar oroliga under graviditet och förlossning

Blivande föräldrar oroliga under graviditet och förlossning

Annons:

Att bli förälder och ansvarig för ett barn är ett stort steg för många och att man oroar sig när man är gravid är högst normalt. Enligt en ny undersökning från Trygg-Hansa är tre av fyra blivande föräldrar oroliga att någonting ska gå fel under graviditeten eller vid förlossningen.

Det blivande föräldrar är mest oroliga för är medfödda sjukdomar och missbildningar. Ju yngre den blivande föräldern är påverkar det den blivande familjens oro mer. Att vara påläst och frågvis underlättar för många familjer.

Förbered dig väl inför graviditet och förlossning

Att föda barn är inte helt riskfritt och det är det moment som oroar många blivande föräldrar. Man oroar sig för att bli de föräldrar som tillhör undantaget och den felprocenten som får problem vid graviditeten och förlossningen.

Hur förbereder jag mig under graviditeten

Om oron upptar en stor del av ens vardag och påverkar ens liv kan man behöva söka stöd och hjälp att bearbeta den. För att kunna underlätta och lindra sin oro är det bra att diskutera sin graviditet med sin barnmorska och övriga experter inom området samt förlossningspersonalen när man väl är på plats. Gudrun Abascal, chefsbarnmorska på BB Stockholm, anser att den vanliga oron att bli förälder är normalt och att hon ser det som ett steg till att bli förälder.

När man vet om att man är gravid är det också bra att man har tänkt igenom och att man har skaffat sig rätt försäkringsskydd, anser Björn Sporrong, expert inom gravid- och barnförsäkringar på Trygg-Hansa. Det finns många olika försäkringsbolag på marknaden och det är bra att se över vad som innefattas i respektive företags villkor.

De fem största orsakerna till oro vid graviditet

  • 51 % – att barnet ska ha en medfödd sjukdom eller missbildning
  • 39% – att barnet får skador vid förlossningen
  • 35% – att barnet skall dö vid missfall
  • 20% – att förlossningen är ett orosmoment
  • 14% – att barnet drabbas av sjukdomar som kan skada fostret

De fem sakerna som oroar föräldrar minst vid graviditet

  • 0% – att motionera på ett felaktigt sätt som leder till skada av barnet
  • 1% – att bli lämnad av sin partner under graviditeten eller när jag är nyförlöst
  • 2% – att min partner inte skulle bli en bra förälder
  • 3% – att jag skall få åderbråck och bristningar
  • 6% – att jag har druckit alkohol eller rökt innan jag visste om att jag var gravid

I undersökningen ingick 1008 blivande föräldrar. Undersökningen gjordes under februari 2012 genom undersökningsföretaget YouGov, beställd av försäkringsbolaget Trygg-Hansa.

Läs mer i artikeln Förebygg negativa tankar vid förlossningen 


Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: