Ange ditt sökord

Den grupp som står för majoriteten av klagomålen är kvinnorna. De anser sig inte bli sedda och trodda på inom vården.  Foto: Shutterstock

Den grupp som står för majoriteten av klagomålen är kvinnorna. De anser sig inte bli sedda och trodda på inom vården. Foto: Shutterstock

Blekinge har flest klagomål inom vården

Långa väntetider och brister i bemötandet är två anledningar till att patienterna är mer missnöjda med vården än någonsin. Det visar en färsk rapport från Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Annons:

Blekinge är det län där klagomålen har ökat mest i hela landet och de flesta av klagomålen kommer från kvinnor.

Klagomål på vård och behandling

Allt fler klagomål kommer in till landets patientnämnder. I vissa län, bland annat Västmanland och Skåne, har klagomålen minskat men annars är det överlag en ökning. Mellan 2014 och 2015 har det skett ungefär en 5-procentig ökning i hela landet, visar IVO:s rapport. 

Allra värst är situationen i Blekinge, där klagomålen på primärvården har ökat med hela 59 procent sedan året innan. Enligt Cecilia Klüft Fridh, chef för patientnämndens förvaltning i Blekinge landsting, rör nästan hälften av klagomålen vård och behandling. 

Men det är inte bara vård och behandling som irriterar, utan även svårigheter att komma fram per telefon, långa väntetider och ett bristfälligt bemötande. 

Därför är missnöjet så stort i Blekinge

Varför missnöjet är så stort i just Blekinge tror Cecilia Klüft Fridh beror på att landstinget bemannat upp patientnämnden. Det vill säga: det finns idag fler som kan ta emot klagomålen än vad det gjorde tidigare. Men klagomålen beror även på läkar-och sjuksköterskebristen.

I Blekinge är det också många av patienterna som inte anser att de blir färdigutredda, att de fått besked om att man inte hittar någonting eller att det inte finns något att gå vidare med. Det gör att patienten måste söka svar på egen hand, vilket skapar ilska och gör att klagomålen ökar.

Få klagomål från män under 60 år

Den grupp som står för majoriteten av klagomålen är kvinnorna. De anser sig inte bli sedda och trodda på inom vården. I Blekinge är det kvinnor över 30 år som klagar mest, i övriga landet är det kvinnor över 50 år. Männen börjar däremot inte klaga förrän de fyllt 60 år. 

Det finns också en ny klagogrupp i Blekinge som väcker bekymmer och det är barn och tonåringar 10-19 år. Cecilia Klüft Fridh säger att antalet ärenden inte är så många, men gruppen utmärker sig från föregående år och är därför något som de ska titta närmare på.

Annons:

Källor:

Sveriges radio

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: