Ange ditt sökord

Sammantaget har antalet rapporterade fall från landets laboratorier visat på en låg nivå av influensa under hela säsonge. Foto: Shutterstock

Sammantaget har antalet rapporterade fall från landets laboratorier visat på en låg nivå av influensa under hela säsonge. Foto: Shutterstock

Beskedet: Toppen nådd för mild influensasäsong

Mitt i all rapportering kring coronaviruset covid-19 kommer ett glädjande besked, att toppen är nådd för årets influensasäsong och spridningen i samhället väntas nu avta under de kommande veckorna.

Annons:

Hittills har influensan legat på en låg nivå jämfört med tidigare säsonger. Så ser du skillnad på influensa och coronaviruset covid-19.

Låg nivå under hela säsongen 

Sammantaget har antalet rapporterade fall från landets laboratorier visat på en låg nivå av influensa under hela säsongen och toppen nåddes under vecka 10.

Den låga influensaaktiviteten reflekteras också i att färre patienter med influensa behövt intensivvård än under tidigare säsonger.

Tre influensasorter har cirkulerat

Tre influensasorter har cirkulerat har i Sverige. En större andel av fallen har varit influensa A(H3N2) som oftast drabbar de äldsta åldersgrupperna

. – De närmaste veckorna kommer det fortsatt att vara personer som smittas av influensa, men det blir successivt färre som insjuknar, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Den senaste månaden har det varit regionala skillnader i landet, med högre influensaaktivitet i Norrland jämfört med Svealand och Götaland. Andelen av befolkningen som insjuknar i influensa varierar från säsong till säsong och ligger ofta mellan 5 och 15 procent.

Annons:

Källor:

Folkhälsomyndigheten

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: