Ange ditt sökord

Syftet med riktlinjerna är att förebygga, hitta, behandla och följa upp bristningsskadorna efter en förlossning ordentligt. Foto: Shutterstock

Syftet med riktlinjerna är att förebygga, hitta, behandla och följa upp bristningsskadorna efter en förlossning ordentligt. Foto: Shutterstock

Bedövning införs för alla nyförlösta kvinnor

Under 2017 kommer nya riktlinjer inom förlossningsvården att börja gälla. Det handlar om att alla kvinnor ska bedövas efter förlossningen. Detta för att personalen ska kunna leta efter förlossningsskador mer effektivt.

Annons:

Bedövning ska ges oavsett om kvinnan behöver sys eller ej, eftersom personalen då kan leta efter skador på ett mer effektivt och systematiskt sätt.  

Många drabbas av förlossningsskador 

Ett problem inom förlossningsvården är att bristningar och underlivsskador inte upptäcks vid barnafödande, något som tusentals kvinnor drabbas av varje år. De nya riktlinjerna med bedövning kommer däremot att underlätta för personalen att hitta fler bristningar som de kan laga, vilket medför att kvinnan slipper bekymmer senare. Det menar Eva Uustal, överläkare på universitetssjukhuset i Linköping.

Eva Uustal har sedan 2011 lett ett nationellt arbete om hur förlossningsskador ska kunna förebyggas, diagnosticeras och följas upp på bästa sätt. Att nya riktlinjer nu träder i kraft är mycket tack vare alla modiga kvinnor som vågat berätta om sina förlossningsskador och som fått politikerna att satsa mer på kvinnosjukvården. 

Bedövning tar bort smärta vid undersökning

Tidigare har det varit tradition att inte bedöva och en undersökning efter förlossningen kan då uppfattas som väldigt obehaglig för en del kvinnor. Nu är tanken istället att kvinnan ska bedövas innan för att på så vis slippa eventuell smärta. Det kommer också att ge personalen bättre förutsättningar att göra en effektiv och systematisk undersökning. 

Eva Uustal berättar att det brukar vara en aha-upplevelse för förlossningspersonalen att göra en undersökning med bedövning, man ser mycket mer än vad man gör när man har en kvinna som inte är bedövad.  

 
Annons:

Källor:

SVT Nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: