Ange ditt sökord

En dedikerad låda gör det lätt att hålla koll på ditt husapotek. Foto: Shutterstock

En dedikerad låda gör det lätt att hålla koll på ditt husapotek. Foto: Shutterstock

Barnfamiljens husapotek

Med barn i huset vet du att olika sjukdomar och åkommor är framme titt som tätt och ställer till det för familjen. Med rätt husapotek blir livet dock smidigare.

Annons:

Vi på Doktorn tipsar om vad du bör ha hemma. Det kan vara bra att ha en dedikerad “första hjälpen-låda” men undvik att sätta lås på denna då även barn snabbt ska komma åt de vanligaste hjälpmedel som finns i första hjälpen-lådan. Mediciner kan du istället förvara på annan plats som bara vuxna kommer åt. Tänk på att inte förvara medicin i badrum, de ska förvaras torrt. Kontrollera också bäst före datumet på såväl mediciner som andra saker osm ingår i husapoteket.

Det här bör ingå i ditt husapotek

  • Förbandsmaterial, olika typer av plåster, sårtejp, sterila kompresser, gasbinda och elastisk binda.
  • Medel att tvätta sår med, till exempel klorhexidinlösning eller steril koksaltlösning.
  • Ögonbad/ögonsköljvätska.
  • En vanlig pincett och en fästingplockare. (Fästingar – en video om hur du tar bort den)
  • Avsvällande näsdroppar.
  • Flytande medicinskt kol att användas vid förgiftningstillbud. Innan man ger barnet medicinskt kol ska man kontakta giftinformationscentralen på telefon 08-33 12 31 eller 112 om det är akut.
  • En febertermometer bör man ha hemma. Det säkraste sättet att mäta febern är i stjärten.
  • Smärtstillande och febersänkande medicin (paracetamol). Läkemedel med paracetamol är Alvedon, Curadon, Panodil och Reliv. Det finns som flytande, tabletter eller som stolpiller och i olika styrkor till barn av olika åldrar. Läkemedel bör förvaras torrt – inte i badrum – och utom räckhåll för barn. 
  • Hydrokortisonkräm, mot exempelvis irriterat eksem eller kraftig hudreaktion efter insektsbett.
  • Smärtstillande xylocainsalva mot smärtsamma sår eller insektsbett.
  • Inotyolsalva för känslig spädbarnsstjärt.
  • Vätskeersättning kan vara bra till småbarn eftersom de är känsliga för vätskeförluster om de kräks eller har diarré. Det finns färdig vätskeersättning på apotek, men man kan lätt göra vätskeersättning hemma genom att blanda sex teskedar socker och en halv tesked salt i en liter kokt och avsvalnat vatten.

Första hjälpen

Det är bra att ha en manual till hur du gör första hjälpen hemma. Du kan ladda ner instruktionen här! Skriv ut och sätt upp hemma, lägg i första hjälpen-lådan och håll den i färskt minne.

Se filmen om hur du genomför första hjälpen. Filmen kommer från Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB)

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: