Ange ditt sökord

Ett barn som har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning kan uppleva sinnesintryck starkare än andra barn, exempelvis ljuden i ett klassrum.  Foto: Shutterstock

Ett barn som har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning kan uppleva sinnesintryck starkare än andra barn, exempelvis ljuden i ett klassrum. Foto: Shutterstock

Barn tvingas vänta två år på utredning hos BUP

I Storgöteborg kan barn behöva vänta i två år på att få genomgå utredning hos BUP, Barn- och ungdomspsykiatrin. Personalbrist är en av två huvudsakliga anledningar till den långa väntan.

Annons:

För de barn som har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning kan det bli ett moment 22 då BUP kräver att skolan först har satt in stödinsatser för att de ska ställa en diagnos, samtidigt som det finns skolor som inte sätter in några stödinsatser om diagnos saknas. 

Barnen som blir lidande

Marie Carlsson, verksamhetschef på BUP, Barn- och ungdomspsykiatrin, vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, bekräftar för Sveriges radio P4 Göteborg att det är så situationen kan se ut, men att det självklart inte är så det ska gå till. Hon menar att följer man skollagen så ska skolan stötta de barn som har svårt med koncentrationen och att styra sig, även i de fall det inte finns en diagnos. 

Det värsta med de långa köerna för utredning är att barn får vänta på insatser, något som kan göra att deras tillstånd försämras. Som förälder eller vårdnadshavare uppmanas man därför att vara uppmärksam på om barnets tillstånd förvärras. Om det gör det så får man höra av sig igen och så får vi på BUP se över våra medicinska prioriteringar, säger Marie Carlsson.

Kriterier för diagnos 

Ett barn som har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning kan uppleva sinnesintryck starkare än andra barn, exempelvis ljuden i ett klassrum. De kan också ha svårigheter med att kontrollera sina impulser.

Enligt Marie Carlsson gäller vissa kriterier för att besvären ska klassas som en funktionsnedsättning. Vi brukar prata om barnens tre olika miljöer: skolan, familjen och socialt på fritiden med vänner och aktiviteter. För att få en diagnos ska barnet ha svårt att styra sig i alla de tre miljöerna, säger hon.

Remiss krävs för bedömningssamtal 

Ett bedömningssamtal från BUP blir aktuellt efter antingen en egenremiss eller en remiss från vården eller skolan. Om BUP anser att det finns behov av en neuropsykiatrisk utredning så ställs barnet i kö. För tillfället är väntetiden upp till två år för en sådan utredning. 

De senaste åtta åren har köerna vuxit. En orsak är 2015 års flyktingkris då många nyanlända som bar på trauman från krig och flykt kom till Sverige. Det i kombination med att det råder personalbrist gör att vårdbehovet inte kan mötas. 

Annons:

Källor:

Sveriges radio P4 Göteborg

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: