Ange ditt sökord

Barn, vars mamma tolkade och satte ord på deras handlingar och känslor, hade lättare för att utveckla empati för andra när de blev äldre. Foto: Shutterstock

Barn, vars mamma tolkade och satte ord på deras handlingar och känslor, hade lättare för att utveckla empati för andra när de blev äldre. Foto: Shutterstock

Barn påverkas av sin mors sätt att prata

En mammas sätt att prata med sitt barn kan ha stor betydelse för hur barnet senare i livet upplever och förstår andra människors känslor. Det visare en brittisk studie från University of York. 

Annons:

Huvudforskaren bakom studien, Elizabeth Kirk, kommenterar resultaten som betydelsefulla då de visar hur viktig dialogen mellan mor och barn är.

Barn utvecklade empati

I studien studerades 40 mammor och deras barn vid olika åldrar; när barnen var 10, 12, 16 och 20 månader gamla. Några år senare, när barnen var 5 år gamla, gjorde forskarna ett nytt besök. Då kunde de se att vissa barn hade bättre sociala förmågor än andra.

Dessa barn hade till exempel lättare att förstå sig på andra människors upplevelser i specifika situationer och kunde känna empati. 

Mammorna satte ord på barnens känslor

Enligt forskarna beror det på att deras mammor hade varit mer benägna att tala med sina bebisar på ett sätt som sätter ord på barnens känslor. Till exempel kunde det vara att mamman uttryckte sig med ”jag ser att du vill ha den där” när barnet pekade på något. De läste av och tolkade bäbisens handlingar, känslor och tankar. 

Tack vare att barnen fick höra fraser som denna redan under spädbarnstiden gjorde att de, när de blev äldre, hade lättare för att förstå hur andra tänker och känner. De hade också färre beteendesvårigheter och var mer benägna att känna en trygghet gentemot sina föräldrar.

Tillvägagångssättet bra i flera relationer

Det här tillvägagångssättet som mödrarna har mot sina barn är särskilt viktigt för spädbarn och småbarn, men kan även nyttjas i andra relationer menar forskarna. Beteendet kan vara fördelaktigt även i relationer med äldre barn, partners, kollegor och patienter. Det handlar om att validera andra människors perspektiv och kan man det så har man potential att förbättra sin sympatiska sida inför andra människor.

 
 
Annons:

Källor:

Källa: 

University of York 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: