Ange ditt sökord

Barn får mindre tid med sina föräldrar

Barn får mindre tid med sina föräldrar

Under de senaste tio åren har barns kontakt med föräldrarna minskat med i genomsnitt med två timmar om dagen, enligt Statistiska centralbyrån. Det är inte tiden med barnen som minskat, utan istället att föräldrarna umgås med ett barn i taget.

Annons:

Undersökningen är en jämförelse mellan hur det såg ut 2000–2001 jämfört med tio år tidigare och den visar att barn i alla åldrar fått mindre tid med sina föräldrar. Minskningen gäller för alla åldersgrupper. Ett barn vistas i genomsnitt nio timmar per dag av sin vakna tid tillsammans med sina föräldrar under sina fem första år.

Mer tid på dagis

Att barnen vistas mindre tid med sina föräldrar beror främst på att barnomsorgen successivt byggts ut under 1990-talet. Det är också vanligare att barn har fler aktiviteter på fritiden utan att föräldrarna är med. Det kan tyckas att det är lite motsägelsefullt när föräldrarnas tid med barnen inte minskat. Främst beror det på att föräldrarna delar på sig och tar med barnen på olika aktiviteter.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: