Ange ditt sökord

Balansboll stärker svårtränade muskler

Balansboll stärker svårtränade muskler

Ny forskning visar att små muskler kring bålen blir inaktiva efter ryggsmärta. Genom att träna upp ryggens stabilitet kan musklerna återaktiveras. Balansbollen är ett effektivt redskap för att återfå stabiliteten.

Annons:

Smärta i ryggen, under kortare eller längre perioder drabbar årligen 35 procent av den svenska vuxna befolkningen. Smärtan inverkar på vardagen, sänker livskvaliteten och leder i värsta fall till långtidssjukskrivningar. Oavsett om smärtan pågått kortare eller längre tid, kan behandling vara nödvändig.

Forskning visar att behandling av kiropraktor i kombination med träning, är ett effektivt sätt att få bukt med smärta från ryggen. Träningsformen gör inte ont, övningar går att anpassa efter balans och styrka.

Stabiliserande träning med balansboll är effektiv vid en rad olika ryggproblem. Träningsformen lämpar sig till exempel vid kronisk ryggsmärta, rehabilitering efter diskbråck, spinalstenos och vid förslitningar i ryggen.

Inre muskulatur svåråtkomlig

Muskulaturen runt bålen ligger i ett yttre och ett inre lager. De yttre musklerna är starka och medverkar bland annat i större leders rörelser. Tidigare har ryggträning endast varit fokuserad på att stärka dessa muskler genom styrketräning.

De inre små musklerna längs ryggraden är stabiliserande men inte lika starka. De kontrollerar rörelsen mellan kotorna och ”håller allt på plats” genom att aktiveras reflexmässigt vid vardagens olika aktiviteter, såsom vid snabba vridningar och tunga lyft. Flera studier har visat att ett enda tillfälle med ryggsmärta kan leda till att de inre stabiliserande musklerna inte längre aktiveras reflexmässigt.

Det resulterar i att vi belastar fel och ryggsmärtan fortsätter. För att smärta, ömhet och stelhet ska försvinna är det därför viktigt att träna upp de stabiliserande musklerna igen. Då minskar dessutom risken för återfall.

Ryggträning

Stabiliserande träning ges under ledning av kiropraktor. Första steget syftar till att ge en god känsla för hur ryggen fungerar. Kontroll över bäckenet och ryggens ställning tränas sittande och liggande på balansboll. När en god kontroll av ryggens rörelse uppnåtts, kan man hitta en ställning mellan rygglederna som inte ger upphov till smärta.

Denna ställning bibehålls genom att spänna de stabiliserande musklerna. På så sätt undviks smärta vid aktiviteter som brukar göra ont till exempel när man knyter skorna eller när man lyfter något. Syftet med träningen är att kunna hålla kvar bäckenets och ländryggens ställning under gradvis ökad belastning. Slutligen kommer då de stabiliserande musklerna att spännas reflexmässig igen.

De inre ryggmusklerna samarbetar med magmusklerna och bäckenbotten. När bäckenbotten spänns, aktiveras såväl ryggens som magens djupt liggande stabiliserande muskler. Om den automatiska spänningen av de stabiliserande musklerna försvinner, till exempel efter många års ryggproblem, kan det resultera att man får problem med ansträngningsinkontinens.

Efter kortare instruktion i hur de stabiliserande musklerna aktiveras, upplever många patienter en bättre kontroll över urintömningen och efter ytterligare träning kan den automatiska muskelspänningen övas upp igen.

För att hitta bra övningar som man kan göra med balansboll kan ni besöka hemovningar.se hemsida

Av: Kristian Jörgensen och Petra Sandberg, leg. kiropraktor

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: