Bajspiller kan bota svår diarré

Bajspiller kan bota svår diarré

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2017-12-05
Uppdaterad: 2017-12-12
Författare: Anders Åker

Snart kan avföringstransplantationer som idag sker via så kallad koloskopi kunna komma att ersättas med ett piller - som innehåller bajs.

Behandlingsmetoden är aktuell bland annat på Universitetssjukhuset i Linköping som länge legat i framkant när det handlar om transplantation av avföring.

Flera tusen drabbas årligen

Clostidium difficile är en bakterie som varje år drabbar cirka 7 000 personer i Sverige. Bakterien kan ge såväl feber som svår diarré men den som är drabbad kan få hjälp via goda tarmbakterier.

Två vanliga patientgrupper som drabbas av bakterien är äldre och multisjuka som har ätit antibiotika under längre perioder.

Piller med avföring - hamnar rätt direkt

I Linköping står man nu i startgroparna med att testa en ny behandlingsmetod. Istället för den traditionella koloskopin planerar man att använda ett piller med avföring som sväljs av patienten.

Det kan låta märkligt men avföringen, med goda bakterier, är inkapslad och löses upp när den kommit långt ner i tunntarmen och vidare till tjocktarmen, där de ska hamna.

Kan förenkla och effektivisera vården

Behandlingen går ut på att man kommer till mottagningen där vårdpersonal distribuerar pillren, man tar pillren och går hem. Vid Universitetssjukhuset menar man att den här metoden skulle förenkla och effektivisera vården.

På Universitetssjukhuset är man nu i färd med att beställa kapslarna och den utrustning som behövs och planerar att sätta igång inom kort.

Bajsdonatorer behövs

En orsak till att alldeles för få patienter idag får behandling vid besvär är att det råder brist på frisk avföring till behandling. Bara i Östergötland behandlar man idag mellan 20 till 30 patienter när man egentligen skulle behöva behandla uppemot 150 patienter per år.

Nyligen efterlyste man fler donatorer vilket gav effekt då över 50 personer uppges ha hört av sig. Precis som med all donation är det en viktig insats för de patienter som har behov av behandling.

 

Veckans fråga

Hur ofta känner du dig ensam?

Nyhetsbrev

E-postadress