”Det verkar onekligen som att det finns många olika vägar till att fördröja åldrandet. Men livet handlar ju inte om att överleva, utan att leva.”
Så skriver författaren Katarina Steding-Ehrenborg i sin bok Bättre med åren (Mondial 2022). Boken har undertiteln ”Forskarens bästa tips för ett långt och lyckligt liv”, och det är just det som är budskapet; hur man fyller åren med liv, inte bara livet med år. Hon inleder med att berätta att vi börjar åldras vid 25 års ålder. Kroppen byggs inte längre upp, utan börjar brytas ned. Och från den stunden och framåt har våra val kring hälsa och rörelse betydelse för hur långt och hur friskt vårt liv blir.
Katarina Steding-Ehrenborg är leg sjukgymnast, lektor i hälsovetenskap och docent i experimentell klinisk fysiologi vid Lunds universitet. En erfaren forskare och föreläsare på universitetsnivå alltså, men också en populärvetenskaplig författare som behärskar konsten att förklara kroppen och forskning med ett språk och en lätthet som gör det begripligt för alla.
Det är en charmig bok, och jag drar ofta på smilbanden när jag läser. Det är med värme och humor författaren leder oss genom olika delar av kroppen som påverkas av åldrandet. Balansen, musklerna, hjärtat, håret, magen, minnet, psyket och mycket mer får en pedagogisk genomgång och förklaring. Vad som händer i olika delar i kroppen när vi åldras, och vad vi kan göra för att bromsa förloppet, eller åtminstone parera det. Hela tiden lägger Katarina Steding-Ehrenborg tyngdpunkt och fokus kring guldkant på livet. Det ska inte bara vara långt, det ska ju vara roligt och värt att leva också.