Ange ditt sökord

Avslappningsträning minskar spänningshuvudvärk

Avslappningsträning minskar spänningshuvudvärk

Spänningshuvudvärk är den vanligaste formen av huvudvärk hos svenskarna. Mer än var femte svensk drabbas av spänningshuvudvärk flera gånger i månaden. Nu visar ny forskning att avslappning och träning kan hjälpa drabbade.

Annons:

Det konstaterar forskare vid Sahlgrenska akademin. Bland de bästa metoderna för att slippa spänningshuvudvärk är träning och avslappning. 

Svårbehandlad värk

2-3 procent av de drabbade lider av spänningshuvudvärk dagligen och förutom att vara vanligt så är huvudvärken om den är kronisk svårbehandlad. Den vanligaste orsaken till spänninshuvudvärk är enligt den nu aktuella avhandlingen stress och dålig ergonomi.

Elisabeth Söderberg är doktorand vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi på Sahlgrenska akademin och hon har jämfört tre olika metoder i samband med spänningshuvudvärk. De tre metoderna är fysisk träning, avslappnignsövningar respektive akupunktur.

Samtliga metoder hjälpte

Fokus har legat på att ta reda på vilken metod som är mest effektiv för att lindra kronisk form av huvudvärk. 

Man har granskat värkens intensitet, antal huvudvärksfria perioder samt symtom som ömma muskler och den generellt upplevda livskvaliteten. Även om försöken visade att samtliga metoder gav resultat så ledde avslappningsövningarna till flest huvudvärksfria dagar. 

Förbättrad sömn

Förutom att ge flest huvudvärksfria dagar ledde avslappningsövningar även till att de drabbade fick förbättrad sömn.

Det fick man reda på när man sex månader senare granskade den grupp som använt sig av avslappningsövningar.

Fysisk aktivitet ökade generell livskvalitet

Även om resultaten vid avslappningsövningarna var positiva så var det främst vid fysisk träning som en bredare positiv effekt uppstod i samband med kronisk spänningshuvudvärk.

Vid en liknande uppföljning konstaterade forskarna att det var de som hade tränat och ägnat sig åt fysisk aktivitet som mest kände att den generella livskvaliteten hade ökat.

Avslappningsträning och fysisk träning

Elisabeth Söderberg konstaterar att man utifrån resultaten kan se att det för patienter med kronisk spänningshuvudvärk är bäst att rekommendera avslappningsträning och fysisk träning.

Anledningen är att man allt som allt kunde konstatera att avslappningsträning ger fler huvudvärksfria perioder och dagar samt att fysisk träning och avslappning ger ett bättre välbefinnande och även minskad muskelömhet, en av orsakerna bakom spänningshuvudvärk.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: