Ange ditt sökord

Genom att läsa på vad som gäller för dina läkemedel kan du slappna av och njuta av midsommarhelgen. Foto: Getty Images

Genom att läsa på vad som gäller för dina läkemedel kan du slappna av och njuta av midsommarhelgen. Foto: Getty Images

Att tänka på till midsommar

Värmen är här och även midsommar ser ut att bli varm och solig på många håll i Sverige. Det är viktigt att vara förberedd på alla eventualiteter, oavsett om du firar hemma eller på annan ort. Här får du fem bra tips till midsommarhelgen:

Annons:
  • Om du är på resande fot är det viktigt att veta att de flesta mediciner klarar någon timme i en varm bil, men eftersom det kan skilja sig åt är det viktigt att du läser bipacksedeln (följer med läkemedlet). Här står information om hur medicinen behöver förvaras, om du bör undvika sol eller avstå alkohol.
  • Blir det dans runt midsommarstången i stekhet sol? Bäst är alltid att undvika solen mitt på dagen när den är som starkast. Men se till att skydda kroppen med kläder, solhatt och solglasögon. Som komplement använd solskyddsprodukter.
  • Ibland behöver man undvika solen på grund av medicinering, exempelvis om du tar vissa antibiotika eller använder akneläkemedel. Läs bipacksedeln som följer med ditt läkemedel, så att du har koll på vad som gäller.
  • Hur funkar det med nubbe och medicin? Generellt är det bra att vara extra försiktig med alkohol när du tar medicin, men viktigt att läsa om vad som gäller för just ditt läkemedel.
  • Om du blir myggbiten kan du använda kylbalsam för att lindra besvär på hud som har blivit stucken av insekter. Insektsbett kan också lindras av alsolsprit, alsolgel eller bedövande salva som innehåller lidokain.

Läs om hur du solar säkert.

Tips för att undvika insektsbett.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: