Ange ditt sökord

Antibiotika kan ersätta blindtarmsoperationer

Antibiotika kan ersätta blindtarmsoperationer

Antibiotika kan vara en minst lika effektiv behandlingsmetod som operation vid akut blindtarmsoperation.

Annons:

Det visar en studie som Jeanette Hansson vid Sahlgrenska institutet har gjort. I studien ingår två stora kliniska studier på patienter som har drabbats av akut blindtarmsinflammation där operation är standardbehandlingen. 

Antibiotika lika effektiv

I den ena av Jeanette Hanssons två studier jämfördes operation med antibiotikabehandling och i den andra valde man att behandla med antibiotika som förstahandsval. 

Studierna visade att antibiotika, hos en majoritet av patienterna, var en lika effektiv behandling som operation.

Operation nödvändigt

Enligt Jeanette Hansson blev 80 procent av de patienter som behandlades med antibiotika friska men hon poängterar att en del patienter är så sjuka att operation är nödvändigt.

I de fall patienter behandlades med antibioitka fick dessa färre komplikationer jämfört med de patienter som opererades. 

Kartläggning av återfallsrisken

Man vill på längre sikt kartlägga återfallsrisken och även studera om man kan behandla eventuella återfall med antibiotika.

Risken för återfall inom ett år efter att man behandlat med antibiotika ligger på 10-15 procent.

Fullgott alternativ

Även om ökad antibiotikaresistens kan påverka behandlingen så drar Jeanette Hansson och hennes kollegor ändå slutsatsen att antibiotika utgör ett fullgott alternativ till operation hos vuxna patienter.

Eftersom man inte aktivt opererar bort blindtarmen finns det risk för återfall och patienten behöver acceptera den risken. Ett eventuellt återfall riskerar dock enligt studien inte fler komplikationer än vid en operation från första början. 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: