Ange ditt sökord

Antalet TBE-fall slår nya rekord

Antalet TBE-fall slår nya rekord

I år har antalet rapporterade TBE-fall slagit nya rekord jämfört med samma period under förra året.

Annons:

Det rapporterar SVT och i ett uttalande säger epidemiolog Marika Hjertqvist vid Smittskyddsinstitutet att det är ovanligt många fall i år.

Statistiken fördröjd

Eftersom det många gånger går en period mellan att du drabbas av den fästingburna smittan TBE till dess att du får symtom förskjuts statistiken.

Det är först när man kan konstatera att det rör sig om TBE och detta i sin tur rapporteras in som fallen kan registreras och redovisas i statistiken. Hittills i år har man fått in 68 fall av TBE jämfört med samma period förra året då det låg på 58 fall.

TBE-rikt år

Till SVT säger Marika Hjertqvist att det finns många faktorer som skapar ett ”TBE-rikt” år, främst att det finns gott om fästingar.

Orsaken till att det finns gott om fästingar kan vara allt från snörika vintrar till att det finns många rådjur som bär fästingarna. En brist på rådjur kan enligt Marika Hjertqvist dock leda till att fästingarna i högre grad söker sig till människor något som man tror orsakade förra årets totala rekord på 284 fall.

Söder om Dalälven

SVT skriver att även om bland annat Vänern blivit ett vanligare område för TBE-fall så går smittan som ett band över landet. Den håller sig dock nästan alltid söder om Dalälven.

Symtom på TBE

  • Hög feber
  • Svår huvudvärk
  • Kramper (i vissa fall)
  • Förlamning

Mer läsning:

Mats Lefvert- Fästingbettet förändrade mitt liv

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Prostatacancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.