Ange ditt sökord

Vårdpersonal anmäler covid-19 som arbetsskada. Foto: Shutterstock

Vårdpersonal anmäler covid-19 som arbetsskada. Foto: Shutterstock

Anmälningar om covid-19 som arbetsskada

Närmare 5 000 svenskar har anmält att de smittats av covid-19 på jobbet och tagit skada. Flertalet av dessa arbetar inom vård eller omsorg, varav 170 är läkare.

Annons:

Regeringen har beslutat att covid-19 ska tillhöra sjukdomar som kan betraktas som arbetsskada. För att det ska kunna räknas som arbetsskada krävs då att den anställda ska ha blivit smittad av viruset på jobbet.

Arbetsmiljöverket har gjort en sammanställning av hur många som anmält så kallade coronarelaterade arbetssjukdomar till Försäkringskassan. Man såg att nästan 5000 svenskar anmält att de smittats av covid-19 på jobbet och vill få det prövat som en arbetsskada. Bland undersköterskor och sjukvårdsbiträden har 2101 anmälningar gjorts. Den näst största gruppen är sjuksköterskor, med nästan 1400 anmälningar. Därtill kommer 800 hemvårdsbiträden och personliga assistenter med flera. Bland läkarna finns det strax under 170 anmälningar om arbetsskada kopplat till covid-19.

Annons:

Källor:

Läkartidningen

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: