Ange ditt sökord

Amma barnet – minska risken för övervikt

Amma barnet – minska risken för övervikt

I vilken form barnet får sin näring under de första fyra till sex månaderna kan vara avgörande för om barnet senare blir överviktig eller inte. Barn som ammas helt under dessa månader har visat sig löpa mindre risk än de som ammas delvis eller inte alls.

Annons:

Forskare från Sahlgrenska institutet har deltagit i en europeisk studie bestående av 15 000 barn från åtta olika nationer. Studien visar att de barn som blir ammade helt under sina fyra till sex första månader i livet löper 25 procent mindre risk att drabbas av övervikt. 

Hög trovärdighet för studien

Till skillnad från liknande studier inom det här området är trovärdigheten hög för denna. Enligt forskaren Monica Hunsberger beror det på att man har vävt in och tagit hänsyn till flera andra faktorer som skulle kunna påverka en eventuell övervikt. Sådana tänkbara omständigheter skulle kunna vara födelsevikt, hushållets ekonomi, mammans utbildning och vilket land föräldrarna kommer ifrån.

Hon förklarar att självreglering verkar var en viktig mekanism i sambandet mellan exklusiv amning och övervikt. Att redan i spädbarnsålder kunna bestämma hur mycket man ska äta tycks påverka risken att bli överviktig senare i livet. 

Den positiva effekten märktes endast i amningsintervallet fyra till sex månader. Det var inte samma resultat bland de barn som ammades kortare eller längre tid.

Föräldraledigheten kan styra amningen

Kan det finnas en koppling mellan hur länge barnet ammas och chansen till föräldraledighet i olika länder? Det är något som forskarna spekulerar kring. I Estland var det nämligen mellan 37 och 65 procent av spädbarnen som ammades i upp till sex månader. Då måste man även nämna att Estland hör till de länder som erbjuder längst statlig subventionerad föräldraledighet, mellan 13 och 24 månader.

Det kan jämföras med Belgien, där fyra månaders föräldraledighet utgör maxtiden. Där fann forskarna att 46 procent av spädbarnen inte blev ammade överhuvudtaget. Monica Hunsberger och hennes kollegor funderar därför på om en generös föräldraledighet återspeglas i hur länge mammorna ammar sina barn. 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: