Ange ditt sökord

Förutom att karies ökar så ser man också att av tandhälsan förvärras hos de 30 procent av alla barn som redan har sämst tandhälsa.  Foto: Shutterstock

Förutom att karies ökar så ser man också att av tandhälsan förvärras hos de 30 procent av alla barn som redan har sämst tandhälsa. Foto: Shutterstock

Allt fler sexåringar har hål i tänderna

Hål i tänderna blir allt vanligare bland landets sexåringar. Tandhälsan hos de barn med allra sämst tandhälsa blir också ännu sämre, visar siffror från Socialstyrelsen.

Annons:

I tandvården i Skåne ger man narkos till tio barn i veckan för att de överhuvudtaget ska kunna behandlas, så många hål har dem. 

Situationen i Skåne speglar hela landet

I internationella jämförelser så har Sverige stått sig bra när det gäller tandhälsa hos barn. Det är dock en trend som har vänt sedan något år tillbaka, nu ser man att karies återigen ökar bland sexåringarna i Sverige. 

Situationen i Skåne tror man kan vara representativt för hela ladet. Det finns lokala varianter, men i stort sett ser det nog ut såhär, säger Hans Göransson, ordförande för Sveriges tandläkarförbund.

Hälften av barnen som sövs är under sju år

I Skåne så söver man tio barn i veckan på grund av att de har så många hål att det inte går att behandla annars. Mer än hälften av dessa barn är under sju år. Behandlingarna är dessutom väldigt omfattande så barnen blir ofta ganska handikappade efteråt, berättar Hans Göransson.

Förutom att karies ökar så ser man också att av tandhälsan förvärras hos de 30 procent av alla barn som redan har sämst tandhälsa. De som drabbas värst är de som lever i familjer som är socialt utsatta. Enligt en avhandling från Sahlgrenska akademin löper barn mellan tre och sex år i familjer med sämre ekonomi fyra gånger så stor risk för kariesskador, jämfört med barn som växer upp i familjer med bättre levnadsvillkor.

Annons:

Källor:

Sveriges radio 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: