Ange ditt sökord

Allt du vill veta om en sjukgymnast

Allt du vill veta om en sjukgymnast

När du hör ordet sjukgymnast tänker du kanske spontant på någon som arbetar med idrott eller behandlar onda nackar och ryggar men en sjukgymnast kan vara specialist inom hela 16 olika områden.

Annons:

Specialistområden som kanske är mindre kända är exempelvis veterinärmedicin, intensivvård och psykiatri/psykosomatik. Sjukgymnaster har haft legitimation ända sedan 1887. Ordet sjukgymnastik kommer av den medicinska gymnastiken som fanns på 1800-talet samtidigt med bland annat militär och pedagogisk gymnastik. Man skilde då på friskgymnastik och sjukgymnastik.

Utbildning

Dagens sjukgymnast har minst tre års grundutbildning från högskola/universitet och har läst ämnen såsom anatomi, fysiologi, psykologi, medicin och rörelsevetenskap. De flesta sjukgymnaster vidareutbildar sig efter sin grundutbildning och Sjukgymnastik är ett eget forskarutbildningsämne. Det finns idag runt 11 000 yrkesverksamma sjukgymnaster och cirka 300 av dem har medicine doktorsgrad och över 500 har magisterexamen med specialistkompetens.

Så här jobbar sjukgymnaster

Rörelse, hälsa och funktion är centrala begrepp inom sjukgymnastik. Kroppens rörelse och funktion ses också som grunden för hälsa och en utgångspunkt är att det inom varje människa finns helande och läkande resurser som kan tas till vara.
Sjukgymnaster kan arbeta hälsofrämjande med undervisning, ge råd kring fysisk aktivitet och kring livsstilsfaktorer som har betydelse för hälsa men också med sjukdomsförebyggande arbete för personer med speciella hälsorisker, till exempel personer med diabetes och övervikt. Habilitering (barn med funktionsnedsättning) och rehabilitering är också vanliga arbetsfält där syftet är att genom anpassad träning efter individens speciella behov återfå eller behålla bästa möjliga funktionsförmåga för att kunna leva ett självständigt, aktivt liv. Exempel på det är barn med funktionsnedsättning eller personer med neurologisk sjukdom.

Samverkan med andra yrken

Sjukgymnaster arbetar ofta nära och tillsammans med andra yrken inom hälso- och sjukvård. Några exempel är samverkan med dietist för åtgärder kring kost och motion vid övervikt, samverkan med arbetsterapeut för åtgärder kring träning av vardagliga funktioner och hjälpmedel hos barn/äldre och samverkan med läkare vid bedömningar kring fysisk funktion före/efter operation eller före/efter medicinering. Sjukgymnaster verkar även i andra sammanhang än inom hälso- och sjukvård, bland annat med undervisning, forskning, ledarskap, produktutveckling och försäljning.

Din första instans

Något som kan vara bra att veta är att du inte behöver remiss för att träffa en sjukgymnast. Sjukgymnasten kan vara din första instans om du behöver hjälp. Mer om sjukgymnaster hittar du på www.sjukgymnastforbundet.se

Anna Pettersson, professionsutvecklare Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund


Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: