Ange ditt sökord

En fyllning, det vanligaste sättet att laga en tand, tar vanligtvis mellan 15 och 45 minuter att göra. Foto: Shutterstock

En fyllning, det vanligaste sättet att laga en tand, tar vanligtvis mellan 15 och 45 minuter att göra. Foto: Shutterstock

Allt du behöver veta om att laga tänder

När du får hål i en tand behöver du laga den hos tandläkaren. Men hur fungerar det, och vad kan du göra för att undvika att få hål? Här tittar vi närmare på olika metoder, material och annat som är bra att veta kring att laga tänder.

Annons:

När behöver du laga en tand?

Du behöver laga en tand när karies gjort att det blivit ett hål. När hål inte lagas kan det orsaka inflammation och infektion i tandnerven. Hålen upptäcks vid vanliga tandläkarundersökningar, när tandläkaren tittar på eller röntgar dina tänder. Ibland kan du ha små hål som ändå inte behöver lagas. Det kan också finnas kariesangrepp som inte längre är aktiva.

Existerande lagningar eller kronor kan gå sönder och behöva lagas igen. Då behöver du oftast göra om hela behandlingen från början.

Metoder för att laga tänder

Det finns flera olika metoder för att laga tänder. I de allra flesta fallen görs en fyllning, men ibland kan det behövas en krona. Vilken metod som används avgörs av hur skadan ser ut, t ex dess storlek och plats.

Tre material som ofta används vid lagningar är:

  • Kompositmaterial
  • Glasjonomermaterial
  • Plastförstärkt glasjonomermaterial

Valet av material kan påverka behandlingens pris. Om du är allergisk eller överkänslig mot något av materialen är det viktigt att berätta det för din tandläkare.

Hur går en lagning till?

Du lagar tänder hos tandläkaren. När du lagar en tand brukar du få bedövning så att du kan slappna av och att det inte gör ont. Innan den nya fyllningen kommer på plats avlägsnar tandläkaren den förstörda delen av tanden (kariesangreppet eller en eventuell tidigare fyllning).

Efter det fylls tanden med materialet som valts för fyllningen, sedan putsas den så att den blir blank och slät. Det är också viktigt att kontrollera att fyllningen inte påverkar ditt bett eller känns för hög.

En vanlig lagning brukar ta mellan 15 och 45 minuter att göra, komplicerade lagningar kan ta längre tid. Bedövningen brukar sitta i någon timme efter behandlingen, sedan brukar du kunna äta som vanligt.

När du istället får en krona görs en konstgjord tand eller ett tandliknande skal som sätts över tanden. Kronor behövs vanligtvis vid rejält skadade tänder där en fyllning inte räcker till. Innan en krona sätts dit slipas stora delar den skadade tanden bort, så att kronan kan fästas och ersätta den. En krona brukar innebära minst två besök hos tandläkaren.

Ibland får du en tillfällig fyllning eller krona som sitter ett tag innan behandlingen utförs. Dessa fungerar inte lika bra som de permanenta alternativen, men det kan vara ett sätt att skydda tanden innan behandling.

Hur undviker du att få hål i tänderna?

Det bästa sättet att undvika att få hål i tänderna så att du inte behöver laga några av dem är att ha en god munhygien. Borsta tänderna två gånger per dag, använd tandtråd eller mellanborstar och gå på regelbundna tandläkarbesök. Genom regelbundna undersökningar upptäcks eventuella hål i tänderna tidigt så att de kan lagas innan de orsakar allvarligare problem.

Vad kostar det att laga tänder?

Priserna för att laga tänder beror på vilken typ av behandling du behöver (t ex fyllning eller krona), och de varierar en del mellan olika tandläkare. Barn och unga vuxna har gratis tandvård upp till det år de fyller 24 år. En del andra grupper har också rätt till olika typer av tandvårdsstöd. Det finns också flera olika typer av högkostnadsskydd som är till för att behandlingar inte ska bli för dyra.

När bör du kontakta din tandläkare?

Om du misstänker att du har ett tandproblem som behöver åtgärdas bör du kontakta din tandläkare. Det är bra att fråga så att du vet hur du ska göra, om du t ex har ett besök ganska snart och du undrar om det kan vänta till dess.

Annons:

Källor:

1177.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: