Ange ditt sökord

Alkohol i samband med föräldrafria hemmafester är mycket vanligare än vad föräldrar tror. Foto: Shutterstock

Alkohol i samband med föräldrafria hemmafester är mycket vanligare än vad föräldrar tror. Foto: Shutterstock

Alkohol vanligt på föräldrafria fester

9 av 10 ungdomarna tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol på föräldrafria hemmafester. Däremot är det bara 4 av 10 föräldrar som oroas över att deras barn dricker på dessa fester.

Annons:

Det visar en undersökning från IQ, som är ett fristående dotterbolag till Systembolaget, där samma fråga ställdes till både ungdomarna och föräldrarna. 

Föräldrar mer ovetandes än de själva tror

Höstlovet är i full gång och likaså halloweenfirande med diverse hemmafester. Det ökar risken för att ungdomar kommer i kontakt med, och dricker, alkohol på hemmafester där inga föräldrar närvarar.  

På frågan om det är mycket vanligt med alkohol i samband med föräldrafria hemmafester så svarar 92 procent av ungdomarna att de tror det. Bland föräldrarna, som fick svara på samma fråga, är det däremot bara 39 procent som tror detsamma och känner sig oroade över att deras barn ska dricka.  Undersökningen tyder således på att tonårsföräldrar inte alltid vet vad som försiggår på föräldrafria fester.

Tydlighet kring alkohol uppskattas

Karin Hagman, vd på IQ, tycker att det är viktigt att man som förälder har en realistisk bild av vad som händer på föräldrafria fester och menar att det finns mycket man kan göra för att både en själv och barnet ska känna sig tryggare. Att prata med andra föräldrar är ett tips. Hur gör dem och kan man kanske sätta upp gemensamma regler för sina tonåringar?

Att föräldrarna visar upp en tydlighet kring hur de ser på alkohol är även något som 9 av 10 (90 procent) av ungdomarna uppskattar enligt undersökningen. En klar majoritet, 96 procent, av ungdomarna svarar även att de tycker det är bra att föräldrar finns tillgängliga om något skulle hända. Även att föräldrarna sitter uppe och väntar är uppskattat. 

Handbok för tonårsföräldrar 

Om man som förälder tycker att det känns svårt att öppna upp dialogen kring alkohol så finns boken Tonårsparlören till hjälp. Den skickas varje år ut av IQ till alla vårdnadshavare i Sverige vars barn fyller 14 år. I den finns bland annat tips på hur man pratar om alkohol med sin tonåring, om man ska bjuda hemma, köpa ut och när det är föräldrafritt. 

Årets version av Tonårsparlören finns att läsa på www.tonårsparlören.se, där finns även innehållet på engelska och som ljudbok.

Om undersökningen

Undersökningarna genomfördes av Norstat bland 512 tonåringar mellan 14-17 år och 3 358 tonårsföräldrar med barn mellan 13-17 år mellan 22 mars-15 april 2018 via en slumpvis rekryterad webbpanel.

Annons:

Källor:

IQ

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: